Delegacija Hamasa napustila pregovore o primirju, nema pomaka

Nakon četiri dana pregovora u kojima su posredovali Katar i Egipat kako bi se osigurao 40-dnevni prekid vatre uoči Ramazna, još uvijek nema znakova progresa u spornim točkama. Zaraćene strane međusobno se optužuju za takav razvoj događaja.

“Hamasova delegacija jutros je napustilo Kairo zbog konzultacija s vodstvom pokreta. Nastavljaju se pregovori i nastojanja da se zaustavi agresija, vrate raseljeni i dopremi pomoć našem narodu”, stoji u saopćenju Hamasa. Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da Izrael “ometa” napore da se sklopi sporazum o prekidu vatre.

Abu Zuhri je Reutersu rekao da Izrael odbija Hamasove zahtjeve da prekine svoju ofanzivu u enklavi, povuče svoje snage i osigura slobodu ulaska u Gazu zbog pružanja pomoći te povratak raseljenih osoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je svoju namjeru da nastavi vojnu kampanju u Gazi. Izrael je ranije objavio da mu je cilj uništiti Hamas te da svaki prekid vatre mora biti privremen. Također je tražio popis taoca koji su još živi i koje Hamas drži zatočene u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije ove sedmice da je dogovor o prekidu vatre u rukama Hamasa. Dogovor predstavljen Hamasu pretpostavlja oslobađanje nekih taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra u napadu na jug Izraela u kojemu je prema izraelskih podacima ubijeno 1200 ljudi, dok ih je 253 oteto. Palestinski zatvorenici u Izraelu također bi bili oslobođeni,pišu Vijesti

Izvor vijesti: haber.ba