Filmski bijeg iz zatvora: U Hrvatskoj se intenzivno traga za dvojicom bjegunaca

Sve je počelo ujutro oko 10 sati dok je navedeni dvojac bio u šetnji. U jednom su trenutku podigli “bench” s utegom dužine oko dva metra uza zid i počeli se penjati na njega, a potom i do vrha zida.Prepreka im nije bila ni žilet žica kroz koju se navedeni dvojac zbog sitnije građe uspio provući, ali ne bez posljedica. Obojica su se izrezala na žicu tako da je iza njih ostao krvavi trag, ali su skočili s visine od sedam metara na strani prema crkvi Sv. Vida i obližnjem kafiću i pobjegli.Jedan od dvojice bjegunaca iz riječkog zatvora već je lociran na području Gorskog kotara i u toku su mjere intenzivnog traganja kako bi se bjegunci O bijegu iz riječkog zatvora oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa kratkim saopštenjem:

“Prilikom udaljenja i savladavanja prepreka, osobe lišene slobode pretrpjele su tjelesne povrede čiji intenzitet nije utvrđen. Mjera istražnog zatvora bila im je određena zbog imovinskih delikata. Odmah po događaju o svemu je obaviještena nadležna policijska uprava i sud, a trenutačno je u toku utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja‘, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa, bez ikakvih pojedinosti o bijegu,piše Radiosarajevo

Advokat Velimir Došen, inače i bivši upravitelj riječkog zatvora, u vrijeme bijega zatekao se u samoj kaznionici u posjeti jednom klijentu.

“Čulo se neko komešanje, jedan je zatvorenik rekao: “Evo sad su pobjegla dvojica!”. Kao bivši upravitelj mogu samo reći da ne vidim u ovome odgovornost pravosudnih policajaca ni upravitelja zatvora jer ovakav čin je gotovo samoubilački.

To bi bilo kao da neko skače kroz otvoreni prozor nebodera, jer je velika visina s druge strane i sasvim je izvjesno da su vjerojatno pretrpjeli ozbiljne povrede. Čuo sam da su se izrezali na žicu, sve je bilo puno krvi” rekao nam je advokat Došen.

Nedavno, 13. juna oko 13 sati s riječkog Općinskog suda pobjegao je okrivljenik kojem je bio određen istražni zatvor. Skočio je kroz prozor na prvom spratu zgrade, a sve se događalo u trenutku dok je čekao odluku suca. U trenutku bijega muškarac još nije bio predan pravosudnoj policiji, te nije bio vezan lisicama.

Također, 11. februara ove godine bio je spriječen bijeg dvojice zatvorenika koji su kopali “tunel” s vanjske strane ćelije riječkog zatvora smještenog u samom središtu Rijeke u Ulici žrtava fašizma te planirali pobjeći i uključiti se u maskembalsku povorku.

Međutim, stigla ih je opet ona poznata uzrečica koja važi za taj zatvor “Via Roma nikad doma” (Ta se ulica u doba fašističke Italije zvala Via Roma) jer su pravosudni policajci i šef riječkog zatvora Nikola Rupčić osujetili njihov plan zahvaljujući “šestom čulu”. Imali su dojavu o planiranom bijegu i on je osujećen neposredno prije nego su zatvorenici skočili na uličnu stranu i planirali se ubaciti u karnevalsku povorku, piše Jutarnji

Izvor vijesti: haber.ba