Građani oprez: Lažni euri haraju tržištem

Banjalučka policija uputila je apel građanima da budu oprezni prilikom prometovanja gotovim novcem, nakon što su se na tržištu pojavile falsifikovane novčanice u apoenima od 200 eura.

”U slučaju da građani posumnjaju da je novčanica neispravna, odnosno krivotvorena pozivamo ih da to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122”, navode u PU Banjaluka.

Lažne novčanice su se pojavile u Banjaluci, Prijedoru, Doboju i Gradišci, mahom na benzinskim pumpama. Zbog sumnje da su ih stavljali u promet uhapšeno je pet osoba, u dvije odvojene akcije.

Prvo su u Kotor Varošu uhapšeni državljani Slovenije Stefan Mariano Tovilović Kalamanda (25) iz Ljubljane i Art Okorn (21) iz Kranja. Oni se sumnjiče da su lažne novčanice ”rasturali” u Doboju, a otkriveno je i šest slučajeva u kojima su lažnim evrima plaćali račune u Prijedoru. Obojica su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, te im je određen jednomjesečni pritvor. U međuvremenu je PU Banjaluka utvrdila da su jednu novčanicu stavili u promet u Banjaluci, što je takođe prijavljeno Tužilaštu BiH.

I je PU Gradiška je otkrila dva slučaja plaćanja lažnim evrima u apoenu od po 200 eura zbog čega su 19. aprila uhapsili Е.I., M.M. i V.M. svi iz Kaknja. Istragom je utvrđeno da je Е.I. na benzinskoj pumpi u Srpcu u promet stavio lažnu novčanicu, te je zajedno sa M.M. i V.M. falsifikovanom novčanicom platio račun na benzinskoj pumpi u Gradišci.

”Tokom kriminalitičke obrade policijski službenici PU Gradiška su došli do saznanja da su navedena lica izvršila krivično djelo i na području PU Bijeljina, Tešanj i Jajce, te će navedene Uprave nastaviti dalji rad sa osumnjičenim licima”, saopšteno je ranije iz PU Gradiška uz apel građanima da budu oprezni i da obrate pažnju na izgled novčanica koje uzimaju.

U policiji saznaju da su lažne novčanice veoma kvalitetno odštampane i da je, na prvu, teško uočiti da se radi o falsifikatima. Gdje su i kako novčanice napravljene zasada nije poznato i to je predmet dalje istrage, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba