Položeno cvijeće na spomen-obilježje tragično stradalim bebama iz Doma Bjelave

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju „Vlakovo“, koje su stradale u požaru u Dječijem domu „Bjelave“ prije 17 godina, te učenjem fatihe i minutom šutnje obilježila godišnjicu njihove tragične smrti.

Kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma „Bjelave“: Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece tada teže i lakše povrijeđeno.

“Jednako je bolno i nakon 17 godina sjećati se tragedije koja je duboko potresla svakog čovjeka. Ne zaboravljamo i ne smijemo, jer briga o djeci mora biti na prvom mjestu. Više nikada se ne smije desiti ni najmanji propust kada je u pitanju njihova sigurnost”, kazala je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković.

lstakla je da Ministarstvo kojim rukovodi, uz ranije poduzete aktivnosti koje su uslijedile nakon tragičnog događaja, nastavlja ulagati u infrastrukturu kako bi uslovi života u kojima borave štićenici Doma bili što kvalitetniji.

“Rekonsturisan je sistem grijanja, ulaže se u obnovu prostorija u kojima borave djeca. Također je otvoreno više malih porodičnih domova za djecu bez roditeljskog staranja koja su u stanju socijalne potrebe, gdje imaju 24 satnu brigu i adekvatne uslove o kojima se maksimalno vodi računa”, dodala je ministrica Pavić-Pečenković.

V.d. direktora Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja Amar Ećo istakao je da je ovaj događaj opominjući za sve i da sve što se bude poduzimalo u budućnosti mora biti u funkciji zaštite djece.

Na malene mezare cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajeva, Općinskog vijeća Centar, Općine Centar, te KJKP Pokop, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba