Gradonačelnik Elvedin Sedić danas je ugostio rukovodstvo Nacionalnog parka “Una”

Gradonačelnik Elvedin Sedić danas je ugostio rukovodstvo Nacionalnog parka “Una”zajedno sa svojim saradnikom Arminom Amidžićem na radnom sastanku u Gradskoj upravi ugostio rukovodstvo Nacionalnog parka “Una” na čelu sa direktorom Amarildom Mulićem.

 

Glavna tema sastanka bila je predstojeća Una-regata i podrška Grada Bihaća organizaciji iste. Imajući u vidu važnost Una-regate kao turističkog brenda za Grad Bihać i Unsko-sanski kanton, gradonačelnik Sedić interesirao se kad će ista biti najavljena odnosno održana.

 

Grad Bihać, kao i ranijih godina, u skladu sa svojim mogućnostima stavio se na raspolaganje organizatoru Nacionalnom parku “Una” pri organizaciji ove manifestacije.

 

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pokrenuti šire razgovore s kantonalnim institucijama i drugim gradovima kroz koje Una-regata također prolazi, s obzirom da se radi o najdugovječnijoj sportsko-turističkoj manifestaciji u USK čija organizacija uz organizatora Nacionalni park “Una” također zahtijeva maksimalan angažman Kantona i lokalnih zajednica.

 

Naime, Nacionalni park “Una” preuzeo je organizacijsku ulogu prije desetak godina u trenucima kada je bilo nužno očuvati njen kontinuitet i tradiciju održavanja. Međutim, kako bi regata ponovno zaživjela u punom kapacitetu, potrebno je proširiti organizacijski odbor te više uključiti gradove i Kanton u proces organizacije koji koordinira JP NP “Una”. Samo zajedničkim snagama muguće je vratiti stari sjaj i masovnost ovoj manifestaciji i vratiti je na uzlaznu putanju, složili su se prisutni na današnjem sastanku.

 

S tim u vezi, uskoro se očekuje širi sastanak na Kantonalnom nivou gdje će se razgovarati o budućnosti Une-regate.

 

S obzirom da je ovo bio prvi zvanični sastanak Uprave Nacionalnog parka “Una” s novim gradonačelnikom Bihaća, na sastanku su otvorene i brojne druge teme, poput nelegalne gradnje u NP Una, nedostatku potrebne javne infrastrukture, izrade regulacijskih planova koji bi potaknuli privredu, ali i važnosti ovog preduzeća i Nacionalnog parka “Une” za Grad Bihać.

 

#GradBihac #NPUna #Unaregata