Hamas ima jedan uslov za primirje, Izraelu je neprihvatljiv

Palestinski dužnosnik, blizak pregovorima, rekao je da je predstavništvo Hamasa stiglo u Kairo odlučno postići dogovor, “ali ne pod svaku cijenu”.

“Dogovor mora prekinuti rat i osigurati povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, a Izrael se još nije obvezao na to”, rekao je dužnosnik za Reuters, tražeći da ne bude imenovan.

Izrael želi dogovor o oslobađanju barem nekih od oko 130 talaca koje drži Hamas. Izraelski dužnosnik signalizirao je jučer da je osnovni stav zemlje nepromijenjen i da Izrael “ni pod kojim uslovima” neće pristati na dogovor o okončanju rata, koji vodi s ciljem razoružavanja i raspuštanja Hamasa zauvijek.

Drugi palestinski dužnosnik rekao je Reutersu da su pregovori “suočeni s izazovima jer se (Izrael) odbija obvezati na sveobuhvatni prekid vatre”, ali je dodao da je delegacija Hamasa još uvijek u Kairu u nadi da bi posrednici mogli pritisnuti Izrael da promijeni svoje stajalište.

Izrael je preliminarno prihvatio uslove za koje je jedan izvor rekao da uključuju povratak između 20 i 33 izraelskih taoca u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika i primirje od nekoliko sedmica,pišu Vijesti

To bi ostavilo oko 100 talaca u Gazi, od kojih Izrael kaže da su neki umrli u zarobljeništvu.

Izvor vijesti: haber.ba