Donorska mreža u BiH pred gašenjem

Nakon što su na nedavno održanoj utrci za Svjetski dan bubrega članovi Udruge transplantiranih i dijaliziranih pacijenata Kantona Središnja Bosna upozorili na zastoj kad su u pitanju transplantacije u Federaciji BiH, a u međuvremenu je na kliničkim centrima obavljeno nekoliko takvih zahvata, članovi Udruge danas upozoravaju da je donorska mreža u Federaciji pred kolapsom.

Naime, Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge transplantiranih i dijaliziranih pacijenata FBiH kazao je kako je projekt donorske mreže prepušten sam sebi, bez potpore nadležnih.

“Evo, baš ovih dana vodimo borbu da donorska mreža opstane, ona je u BiH pred gašenjem, zato što nije prepoznata od institucija i ustanova. Financira se kako zna i umije, uglavnom na kapaljku, a donorska mreža je zapravo ta koja treba raditi i podizati svijest o važnosti donacije i transplantacije organa prije svega velikim kampanjama. Priča o donorstvu i transplantaciji mora ući u svaki stan, kuću, ulicu. Zašto je to tako? Zato što smo mi svi prije svega primatelji organa, pa tek onda donori. Čak 20 puta je veća šansa da će nam trebati transplantacija nego da ćemo biti darivatelji. Moramo se zamisliti nad tom činjenicom. Mi kad dođemo u tešku situaciju tek onda vidimo u kakvoj je situaciji BiH kad je u pitanju transplantacija, a o tome moramo na vrijeme razmišljati”, kazao je Žuljević.

Sve dok je situacija ovakva, dodao je, BiH ne može ni razmišljati pridruživanju Eurotransplantu, najvećoj svjetskoj mreži razmjene organa.

“Prošle godine imali smo dva preminula donora, ove godine imamo jednog, to je jako malo. Trebali bismo imati sigurno 20 do 30 preminulih donora, kadaveričnih transplantacija, kako bismo uopće mogli aplicirati za ulazak u Eurotransplant. Dakle, možemo imati sve zakonske regulative, pa i ministarstvo na razini države, ali bez većeg broja kadaveričnih transplantacija mi ne možemo razgovarati o ulasku u Eurotransplant”, rekao je Žuljević, piše akta.

Izvor vijesti: haber.ba