Historijski izbori u Francuskoj: “Vjerovatno pobjeđuje krajnja desnica, ali imat će velik problem”

Euroskeptično, protuimigracijsko Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen bilo je najuspješnije u prvom krugu s trećinom osvojinih glasova, što je otvorilo put sastavljanju prve krajnje desne francuske vlade nakon Drugog svjetskog rata.
Specifičan izborni sistem

Zbog specifičnosti francuskog izbornog sustava prvi krug, međutim, nije presudan. Francuska je podijeljena u 577 izbornih jedinica i u svakoj se bira jedan zastupnik. Za ulazak u parlament u prvom krugu potrebna je apsolutna većina glasova. U suprotnom, svi kandidati koji osvoje više od 12.5 posto glasova ulaze u drugi.

U prvom krugu izabrano je samo 76 zastupnika, a u svim ostalim jedinicama trebali su se u drugom krugu voditi četveroboji, troboji ili dvoboji za pobjedu.

Sustav, međutim, omogućuje strankama centra, ljevice i liberalima da se taktički dogovore i ostave u utrci samo onog kandidata koji ima najbolju poziciju za pobjedu protiv kandidata RN-a, a ostale povuku i tako spriječe rasipanje glasova.
Le Pen se ne predaje

Pošto su ‘mainstream’ stranke uspjele dogovoriti zajednički nastup protiv RN-a, ankete predviđaju da će broj zastupnika krajnje desnice biti manji od prvotno očekivanog.

Marine Le Pen se ne predaje i tvrdi da “republikanska fronta” glavnih stranaka pokazuje prezir prema njezinim glasačima i stoga ih poziva da se masovno izađu na drugi krug izbora.

“Stječe se dojam da je sve ovo osmišljeno kako bi se demotivirali naši glasači. Srećom, poznajem ih i znam da su jako motivirani, pa im kažem, ‘idite i glasajte’”, rekla je Le Pen za radio Europe 1 i CNews TV . “Trebamo sve”, naglasila je.
Šta kažu ankete?

Razne ankete predviđaju da će RN osvojiti od minimalno 175 do najviše 230 mjesta u parlamentu. Za većinu je potrebno 289. Ujedinjena ljevica (Nova narodna fronta, NFP) mogla bi dobiti od 145 do 175 mandata, a liberalna koalicija Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona od 130 do 160 mjesta.

No zastupnik Europskog parlamenta Raphael Glucksmann, jedan od političkih vođa NFP-a, upozorio je da nitko ne bi trebao uzimati te ankete zdravo za gotovo, prenosi N1.

“Komentatori i političari već govore kao da RN nema apsolutnu većinu i čestitaju si što su ga uspjeli blokirati. Mislim da bi to moglo demobilizirati birače i zabrinut sam. Postoji plimni val u korist RN-a, “ rekao je za RTL radio.
Velik oprez

Oprezni su i anketari. Neizvjesno je hoće li se birači složiti s ovim naporima da se blokira RN.

“Velika je nepoznanica veličina republikanske fronte … hoće li birač ljevice glasati za kandidata desnice ili za kandidata iz Macronovog tabora?”, rekao je anketar IFOP-a Jerome Fourquet na radiju RMC.

Ako glasovanje bude u skladu s najnovijim istraživanjima, izbori će rezultirati parlamentom bez jasne većine i vjerojatno mukotrpnim pregovorima stranka kojima je jedino zajedničko da su protiv Le Pen.

A to bi, pak, moglo donijeti političku neizvjesnost, opstrukciju donošenja zakona i provođenja politika te usporavanje ekonomskih reformi.

Izvor vijesti: haber.ba