Britanija ima novog šefa diplomatije: Odmah otišao u Njemačku, ima poruku za Ukrajinu

Pozivajući na “resetiranje” odnosa s britanskim saveznicima, Lammy se susreo s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u Berlinu, koja je naglasila da je Ujedinjeno Kraljevstvo “neizostavan dio Europe”.

“Bilo u znanosti, kulturi ili sigurnosti (…) blisko surađujemo”, napisala je najviša njemačka diplomatkinja u objavi na X. “Zajedno s novom britanskom vladom, ispitujemo kako se UK može ponovno približiti EU”, dodala je Baerbock.

Lammy je već isključio povratak Britanije u EU ili carinsku uniju prije preuzimanja dužnosti. Nakon spektakularne izborne pobjede Laburista, Lammy je u petak imenovan novim ministrom vanjskih poslova.

Laburisti su zamijenili Konzervativnu stranku koja je bila na vlasti 14 godina. Lammy je naznačio da se nada da će vrlo brzo posjetiti nekoliko ključnih saveznika ako njegova stranka pobijedi na izborima, uključujući Njemačku.

Laburistička vlada premijera Keira Starmera želi sklopiti širok sigurnosni pakt s EU-om. Također ima za cilj pokriti područja kao što su energija i klima, kao i tješnju suradnju u obrambenoj industriji.

Povodom Lammyjeva posjeta, Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu priopćilo je da je neposredno prije samita NATO-a koji počinje u utorak u Washingtonu, sastanak također bio o tome “kako možemo još učinkovitije organizirati našu potporu Ukrajini zajedno s našim saveznicima. ”

“Zajedno ćemo se @ABaerbock i ja uhvatiti u koštac sa zajedničkim prijetnjama i podržati Ukrajinu”, napisao je Lammy, prenosi N1.

Izvor vijesti: haber.ba