Izetbegović: KCUS nije testirao nikoga zbog njegovog bogatstva ili ugleda u društvu

Za Dnevnik 2 “Federalne televizije” govorila je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Izetbegović je potvrdila da su četiri osobe zaražene koronavirusom, i to iz Ilijaša, Vogošće, Goražda i Brčkog.

Kazala je kako u ovom trenuntku imaju više nego dovoljno testova i ukoliko bude potrebno, testirat će veći broj građana.

– Sa doktoricom Aidom Pilav dogovorila sam da ćemo testirati sve građane koji su jučer avionom stigli iz Rima, ekipe će otići u Studentski dom “Bjelave”, uzet će uzorke i promptno ćemo ih obraditi, rekla je Izetbegović, te pojasnila šta znače “lažno negativni rezultati”.

– Lažno negativni rezultati mogu biti zbog toga što test radi neko ko nije certificiran, zbog toga što test nije ispravan ili nije pravi momenat za testiranje, što je najopasnije. Lažno negativni test je ono što možemo dobiti nekom greškom kod pacijenta koji je pozitivan na koronavirus. Takvi pacijenti su najopasniji jer oni onimaju dokaz na papiru da su negativni, a opasni su jer nesvjesno šire infekciju, ističe Izetbegović.

Na pitanje zašto se neki testiraju na koronavirus preventivno i bez simptoma, a drugi gotovo nikako, Izetbegović je odgovorila da to pitanje treba postaviti onima koji upućuju pacijente na testiranje.

– Klinički centar nije testirao nikoga ko nije bio upućen od epidemiologa i porodičnog ljekara. Na osnovu njihove uputnice uzorak se prihvata i kao takav obrađuje. KCUS nije testirao nikoga zbog neke privilegije, zbog njegovog bogatstva, ugleda u društvu ili nešto slično. Za nas su svi pacijenti isti i svi uzorci koji dođu u Klinički centar bit će jednakom pažnjom i brzinom urađeni, rekla je Izetbegović.

Kompletan intervju možete pogledati u priloženom videu.

Izvor vijesti: haber.ba