Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo Dodiku i Čoviću na snažnoj podršci

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, odjel za Balkan, zahvalio je Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću na stavovima koje su iznijeli o sukobu u toj regiji.

– Hvala vam na snažnoj podršci. Izrael ima pravo braniti svoje građane: Jevreje, muslimane i kršćane. Svijet bi trebao stati uz Izrael dok se bori protiv terorizma. Gaza bez terorizma je bolja i za Izrael i za Palestince – navedeno je u tvitu koji je objavljen kao odgovor na tvit Milorada Dodika koji je napisao kako “Izrael ima pravo da se brani” i osudio “terorističke napade Islamskog džihada na izraelske civile”.

Gotovo identičan odgovor objavili su i na tvit Dragana Čovića, te naveli da će “nastaviti da se brane od terorista koji nasumično lansiraju rakete sa jednim ciljem, da ubiju Izraelce”

Čović je u svom tvitu naveo da je “akcija Izraela da se odbrani bila neophodan potez”.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da su u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena najmanje 43 Palestinca, uključujući 15 djece i četiri žene. Ranjeno je 311 osoba.

Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog “neposrednu prijetnju od napada” grupe Islamski džihad.

Izvor vijesti: saff.ba