Je li Razim Halkić pušten Unskom lađom bez vesla

Hoće li se na federalnom nivou formirati vlast bez NES-a i SBiH, te da li je moguće da ih SDA pridobije, pitanja su koja zaokupljaju stranke osmorke. Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić prošle sedmice je naveo da povratka u osmorku nema sve dok traje protuustavno djelovanje SNSD-a sa Miloradom Dodikom na čelu, koji je sa HDZ-om državni partner osmorki.

 

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić jučer im je uputio poziv da pokažu iskren odnos, da jasno kažu da li istupaju iz partnerstva na federalnom nivou.

POMAK U VEĆINI

Uspostava većine i nove vlasti u USK-u iz istih razloga se pretjerano oduljila, a možda je tu i ključ problema kojim se rješava slaganje vlasti na višim nivoima

Očekivali smo brže rješavanje na svim nivoima vlasti. Bez obzira na to što NES i SBiH imaju jednog zastupnika na državnom nivou, ne smiju gledati na vlast kao na švedski stol, te trebaju ostati partneri osmorke. Oni su u prilici da pokažu da BiH može ići naprijed, te da dokažu da građanski blok može da funkcionira, kazao nam je Razim Halkić, predsjednik SDP-a USK-a.

 

U Predstavničkom domu FBiH 25. januara, te na sjednici Doma naroda 27. januara, smatra Halkić, osmorka će se pokazati u punom kapacitetu tako što će usvojiti i budžet koji predlaže Novalićeva Vlada.

 

SDP je posvećen konstruktivnom radu, a to je ono što zamjeramo kolegama u USK-u, koji blokiraju čak i odluke o privremenom finansiranju zbog apetita za ministarskim pozicijama i slično. Ali, na federalnom nivou postoji mogućnost da uz osmorku u paket idu još neke stranke sa hrvatskim predznakom, ali i Pomak, kaže Halkić.

 

Naime, Pomak je u Skupštini USK-a dio bloka B3 sa NiP-om i NS-om, s kojima vladajući NES ima zastoje u pregovoru. Halkić smatra da Pomak treba uključiti na oba nivoa vlasti te da bi se tim potezom izašlo iz pat-pozicije.

 

– Treba sa Pomakom dogovoriti vlast što prije i ovdje u Kantonu, gdje imaju tri zastupnika. Time bi se dao izvjesni legitimitet i priča o blokadama bila bi završena. Mi smo u SDP-u to još davno očekivali, ističe Halkić.

 

PILOT-PROJEKAT

Druga mogućnost koja postoji i u USK-u i na nivou Federacije jeste preokret u kojem bi se na vlast vratila SDA, ali za takvo nešto neophodan je stopostotni zaokret u politici NES-a, iz kojeg nikada nisu htjeli ulaziti u to partnerstvo. SDA i NES zajedno bili bi veliko iznenađenje.

 

– Već su nas iznenadili jučer u Bužimu kada su vijećnici NES-a i SDA zajedno smijenili predsjedavajućeg Općinskog vijeća Suada Šahinovića (SDP), a mi nismo imali pojma da se to sprema. Možda je to u Bužimu upravo bio neki pilot-projekat za neko još veće iznenađenje na nivou Kantona ili ko zna šta već, zaključuje Halkić.