Jeste li ikad razmišljali koji gradovi Evrope najbolje mirišu? Objavljena je lista “najmirisnijih”

Nedavna studija britanske kompanije HAYPP “osvijetlila” je ovaj zanemareni aspekt urbanog života, analizirajući 30 velikih gradova u Evropi i šire kako bi se otkrilo koji od njih najbolje miriše.

Istraživači su analizirali različite faktore, uključujući čistoću i udio cvjećara, pekara i parfimerija, kako bi svakom gradu dali “ocjenu mirisa”. Grad koji je na prvom mjestu je Atina. prenosi Klix

Ono što doprinosi njenom jedinstvenom mirisu su užurbane ulične pijace, aroma svježih proizvoda, začinskog bilja i grčkih delicija koja se širi u vazduhu. Atina je praznik za čula, sa 8,3 od 10 poena na “mirisnometru”. Od slanih pita do slatke baklave, gradske pekare poslužuju ozbiljno zadovoljstvo mirisa.

Atina je i cvjetni raj, sa 31 cvjećarom i 22 parfimerije na 10 kvadratnih kilometara, što znači da se nježan miris zadržava u svakom kutku grada. Posvećenost grada čistoći ogleda se i u Indeksu ekoloških performansi (EPI), koji je dobio ocjenu 56,2.

Iako je Atina na prvom mjestu, vrijedi spomenuti i druge gradove koji su se našli na listi onih s ​​najljepšim mirisom na svijetu. Pariz, sa svojim romantičnim ambijentom i elegantnim bulevarima, je na drugoj poziciji, a odmah iza njega je Cirih, poznat po svojoj čistoći i slikovitom okruženju, zaokružuju prva tri.

Top 10 najmirisnijih gradova Evrope čine:

Atina, Grčka

Pariz, Francuska

Cirih, Švicarska

Dablin, Irska

Luksemburg

Nikozija, Kipar

Kopenhagen, Danska

Bukurešt, Rumunija

Valeta, Malta

Amsterdam, Nizozemska

Izvor vijesti: haber.ba