Kako je koronavirus “ušao” u čak šest bolnica u BiH: Brana koja ne smije pasti

Među 500 i više osoba do sada zaraženih koronavirusom u BiH nalaze se i ljekari i medicinski radnici, što znači da je virus “ušao” u zdravstvene ustanove, koje su najvažnije u odbrani.

Stručnjaci su od početka pandemije apelirali da su bolnice posljednja brana koja se mora čuvati za dobrobit svih pacijenata. Ipak, od 5. marta, kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa u našoj zemlji, do danas je zaraza ušla i u šest bolnica u našoj zemlji, ali i u nekoliko domova zdravlja.

Čak i jedan slučaj zaraze medicinskog kadra ili zaposlenog u nekog zdravstvenoj ustanovi može ugroziti cijeli sistem s obzirom na posljedice.

Sredinom marta virus je prvo “ušao” u mostarsku Sveučilišnu kliničku bolnicu. Zbog nemara prilikom prijema pacijenta naknadno je potvrđeno da je medicinska sestra zaražena koronavirusom, što je kao posljedicu imalo da određeni broj ljekara i medicinskog osoblja mora u izolaciju. Bolnica se dalje mora snalaziti, reorganizirati kako bi pokušali nastaviti rad istim intenzitetom.

Potom su iz entiteta Republika Srpska pomalo stidljivo saopćili dan ili dva nakon potvrde da je prvo zaražen ljekar u bolnici u Doboju, a potom i ljekar u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci. Danas je također u toj zdravstvenoj ustanovi potvrđeno da je i jedna medicinska sestra pozitivna. Saopćeno je da su svi ostali testirani i da su negativni. Ipak, virus je tu, a time i neizvjesnost koliko se mogao proširiti.

Najveći broj ljekara i zdravstvenih radnika zaražen je u Tuzli, i to u čak dvije bolnice. Jedna je Centar za srce, gdje je zaraženo 9 osoba (ljekari i medicinske sestre) te troje na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (dvije doktorice i jedna medicinska sestra), koji su porodično povezani sa zaraženim u Centru za srce. U ove dvije zdravstvene ustanove u Tuzli do sada je testirano 110 osoba.

U najvećem kliničkom centru u državi, onom u Sarajevu (KCUS) od jučer do danas potvrđeno je da su zaražena četiri ljekara s Klinike za gatsroenterohepatologiju. Cijela klinika je u izolaciji, a testiranja se nastavljaju.

Pored navedenih bolnica koronavirus je ušao i u neke domove zdravlja, gdje su zaraženi nemedicinski radnici. Tako je u goraždanskom domu zdravlja zaražen vozač, ali treba istaći da je spomenuti dom zdravlja u sklopu bolnice. Također u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, u objektu Vrazova, zaražene su dvije osobe, nemedicinski kadar.

U Konjicu je glavna epidemiologinja u izolaciji s obzirom na to da joj je suprug zaražen koronavirusom, pa je prinuđena raditi od kuće.

Naravno, nije nemoguće da ljekari budu zaraženi, prvi su na udaru s obzirom na to da rade s pacijentima. Koronavirus je ušao i u neke zdravstvene ustanove u brojnim zemljama, pa i u susjednoj Hrvatskoj. Ipak, ovdje je pitanje odgovornosti, iskrenosti i profesionalnog postupanja i ljekara i medicinskog kadra u vezi s kontaktima, svojim zdravstvenim stanjem i slično.

The post Kako je koronavirus “ušao” u čak šest bolnica u BiH: Brana koja ne smije pasti appeared first on usn.ba.