Uvrnuti svijet u vrijeme pandemije: U Americi gužve za kupovinu oružja, a u Holandiji za drogu

Okrug Los Angeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja, nakon što ih je savezni memorandum podveo pod „osnovne“ poslove, prenosi agencija Tanjug.

Šerif Alex Villanueva zatvorio je prodavnice prošle sedmice, ali promijenio je odluku u ponedjeljak, tvrdeći da prati savezne smjernice. Zatvaranje prodavnica u okrugu LA pokrenulo je i tužbu grupa za zaštitu prava na oružja, prenosi BBC.

Promjena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije korona virusa. Savezne smjernice izdate 28. marta proizvođače i prodavce municije klasificirale su kao „osnovne ključne radnike u infrastrukturi“.

Dok Americi traju gužve za kupovinu oružja u Holandiji su slične gužve za kupovinu droge. Holandska vlada donijela je nove mjere u borbi protiv koronavirusa, kojima su do 6. aprila zatvorene škole, vrtići, sportski objekti, saune, kafići i restorani.

Nove mjere natjerale su Holanđane u redove, ali ne za maske, lijekove i hranu, nego za kupovinu marihuane prije zatvaranja coffee shopova.

Izvor vijesti: saff.ba