Kineski grad ulaže milijarde u leteće taksije: Nova era urbanog prevoza

Kineski grad Guangzhou će do 2027. investirati više od 10 milijardi juana, odnosno oko 1,29 milijardi eura, u takozvani sektor “ekonomije na malim visinama”, odnosno u pilotirane i autonomne cilivne avione koji lete na visinama do 3.000 metara.

Novac će, između ostalog, biti uložen u izgradnju više od 100 mesta za polijetanje i slijetanje letećih taksija, a u planu je i izgradnja aerodroma sa pistom koja će biti kraća od onih na civilnim aerodromima, prenosi Nikkei.

Kako navodi agencija, planovi održavaju visoka očekivanja Pekinga od razvoja novog sektora koji želi da na ovaj način podstakne kinesku privredu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u najnovijoj prognozi od 29. maja podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u 2024. sa 4,6 na pet posto i obrazložio ovu reviziju dobrim rezultatima kineske privrede u prvom kvartalu 2024. i nedavnim mjerama vlade u Pekingu.

“Kineski ekonomski razvoj u posljednjih nekoliko decenija je bio izuzetan, vođen tržišno orijentisanim reformama, liberalizacijom trgovine i integracijom u globalne lance snabdjevanja. Ova dostignuća su, međutim, praćena neravnotežama i rastom ranjivosti, a pojavile su se i prepreke za rast”, izjavila je tom prilikom prva zamjenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat.

Izvor vijesti: haber.ba