Ko dolazi, a ko odlazi iz Vijeća ministara BiH: Elmedin Konaković, će najvjerovatnije zasjesti u fotelju ministra vanjskih poslova BiH

Novo Vijeće ministara BiH mogao bi da bude formiran već do prve polovine januara 2023. godine, a već se znaju i imena pojedinih političara koji će zauzeti ministarska mjesta.

 

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović je još ranije najavio da će za mandatara Vijeće ministara predložiti Borjanu Krišto, s obzirom na to da, prema rotaciji, to mjesto pripada predstavniku hrvatskog naroda.

 

Čovićev prijedlog za sada podržavaju i SNSD, a i predstavnici Osmorke, koji će činiti budući saziv Vijeće ministara BiH.

 

Kako saznaje Srpskainfo, sadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija ostaje i u novom sazivu, ali u ulozi ministra finansija BiH.

 

S obzirom na to da je u fotelji ministra finansija BiH do sada bio Vjekoslav Bevanda iz HDZ, to znači da će ova stranka i SNSD u novim sazivu Vijeća ministara samo rotirati fotelje.

 

Izvor Srpskainfo otkriva da u Vijeće ministara BiH ulazi i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, koji će najvjerovatnije da zasjedne u fotelju ministra vanjskih poslova BiH, a u kojoj se sada nalazi Bisera Turković iz SDA.

 

To znači da se predsjednik SNSD, Milorad Dodik, ipak, odrekao te fotelje, iako je u više navrata proteklih mjeseci tvrdio da će “Srbin biti na čelu diplomatije, odnosno Ministarstva vanjskih poslova BiH”.

 

Inače, za četvrtak je zakazana konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Na predloženom dnevnom redu je konstituisanje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara – izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.