Ko je predsjednik Irana za kojim traga cijela država?

Raisi, koji uživa široku podršku konzervativnog i tvrdokornog revolucionarnog tabora i njegove baze, ostat će glavni sudac sve dok početkom augusta ne preuzme dužnost od umjerenog odlazećeg predsjednika Hassana Rouhanija, jer on nije dao ostavku na svoju funkciju kako bi se kandidirao za predsjednika. Također je spomenut kao mogući nasljednik 82-godišnjeg Khameneija, kad aktuelni ajatolah umre.Rođen je 14. decembra 1960. godine u Mashadu. Karijera Ebrahima Raisija obilježena je mnogim važnim položajima u iranskom pravosuđu, od tužioca do glavnog tužioca Teherana, te prvog zamjenika šefa pravosuđa i glavnog tužitelja Irana. Advokat Raisi karijeru je počeo 1981. godine kao tužilac Kereca. Brzo je napredovao i ubrzo postao zamjenik državnog tužioca Teherana.Međutim, Raisi je također pod američkim sankcijama zbog navodnih kršenja ljudskih prava, što je izazvalo kritike od strane nevladinih organizacija poput Amnesty International. Ova organizacija traži istragu protiv Raisija za “zločine protiv čovječnosti” i “grubu povredu” ljudskih prava,piše Radiosarajevo

Raisi je negirao bilo kakvu ulogu u smaknućima koje je naredio “komitet smrti”, ali je priznao da je slijedio upute ajatolaha Khomeinija. Ove optužbe dodatno su otežale sliku o Raisiju kao novom lideru Irana.

Iranski narod i svjetska zajednica pažljivo će pratiti poteze novog predsjednika i njegov utjecaj na unutarnju i vanjsku politiku zemlje. Amnesty International poziva na konkretne akcije kako bi se suočilo s nekažnjavanjem u Iranu, ukazujući na kontinuirano kršenje ljudskih prava pod vodstvom Raisija.

Izvor vijesti: haber.ba