Ko su osumnjičeni za masakr u Moskvi: Trojica imaju maloljetnu djecu, jedan je 19-godišnjak, obećano im 5.000 eura

Njima je određen pritvor i svi su priznali izvršenje zločina. U Rusiji im prijeti doživotna zatvorska kazna, a jedan od njih rekao je da mu je za izvršenje terorističkog napada obećano pola miliona rubalja, odnosno blizu 5.000 eura, piše Nova.rs.

Dalerjon Mirzoev

Prva osoba kojoj je izrečena preventivna mjera pritvora je 32-godišnji Dalerjon Mirzojev. Iz materijala ruske policije poznato je da je on rodom iz Tadžikistana. Njegova privremena registracija u Rusiji istekla je prije tri mjeseca i obavljena je u Novosibirsku. Optuženi ima četvoro djece, koja su rođena 2017., 2018. godine i blizance rođene 2021. godine.

U sudnici je sjedio i nije govorio ništa. Kada su novinari snimali, spustio je glavu. Kao i kod ostalih osumnjičenih, na njegovom licu vide se tragovi mučenja.

Na suđenju Mirzojev nije mogao da govori na ruskom, za njega je pozvan prevodilac. U potpunosti je priznao izvršenje terorističkog napada i zasad će biti u pritvoru do 22. maja.
Saidakrami Murodali Račabalizoda

Druga osoba dovedena u sudnicu je 30-godišnji Saidakrami Murodali Račabalizoda. Uho mu je umotano u zavoje, a na bradi su vidljivi tragovi krvi. Ranije su se na društvenim mrežama širili snimci kako mu je odsječeno uvo nakon hapšenja. On je oženjen i ima dijete. Optuženi je nezaposlen i ima nepotpunu srednju stručnu spremu.

Murodali se ne sjeća gdje je registrovan u Rusiji. Prema istrazi, on je u Rusiji bio od 6. marta mimo zakona – bez migracione registracije u mestu boravka. On je 2018. godine priveden zbog kršenja režima boravka i protjeran je iz Ruske Federacije.

Obezbjeđen mu je prevodilac jer je porijeklom iz Tadžikistana i ne govori ruski.

Kao i njegov saučesnik, priznao je krivicu.
Šamsidin Fariduni

Treća preventivna mjera pritvora izrečena je za 25-godišnjeg Šamsidina Faridunija. Oženjen je i ima osmomjesečno dijete. Rođen je rođen u tadžikistanskom gradu Gisar. Prvi put je došao u Rusiju sa ciljem da izvrši terorističi napad i registrovan je u Krasnogorsku. Ranije nije bio osuđivan.

Za razliku od prethodnih osumnjičenih, razumije ruski jezik i odgovarao je na pitanja. Pomoć prevodioca je bila potrebna samo kada su ga pitali za dijete.

On je također priznao krivicu i određen mu je pritvor do 22. maja 2024. godine.
Muhamedsobir Fajzov

Četvrti optuženi je u invalidskim kolicima uvezen u sudnicu i bio je u pratnji ljekara. Prilikom hapšenja, 19-godišnji Fajzov je pružao otpor – pucao je na snage bezbjednosti na granici Ukrajine i Brjanske oblasti i zbog toga mu je povrijeđeno oko. Imao je operaciju.

Preko tijela mu je prebačen ogrtač, ima kateter i kesu za urin. Ne može mnogo da govori, pa komunicira klimanjem glave. Obezbjeđen mu je i prevodilac.

Fajzov nema ženu, ni djecu. Upravo je završio srednju školu i privremeno je nezaposlen. Registrovan je u Rusiji u Ivanovu, gdje je radio u lokalnoj berbernici.

Za njega je izabrana slična preventivna mjera – uprkos povredama, bit će zadržan u istražnom zatvoru.

Jedan od uhapšenih je priznao da im je za izvršenje napada obećano pola miliona rubalja, što je blizu 5.000 eura.

„Pola miliona rubalja“, istakao je jedan od uhapšenih u snimku ispitivanja koju je pustio Prvi kanal ruske televizije.

„Ko ti je dao?“, upitao ga je jedan od ispitivača.

„Još nisam dobio. Dobio sam pola“, odgovorio je.
Krvavo večer u Moskvi

Teroristički napad u Moskvi izvršen je u petak 22. marta uvečer, u koncertnoj dvorani Crocus City Hall, gdje je bio organizovan koncert grupe „Piknik“.

Naoružani napadači ušli su u dvoranu i počeli nasumično da pucaju na ljude.

Ubrzo je nastao stampedo zbog panike.

Neki su uspjeli da izađu, neki su se krili unutar dvorane. Teroristi su nakon pucnjave izazvali nekoliko požara, zbog čega spasioci satima nisu mogli da evakuišu dvoranu koja gori. prenosi n1

Izvor vijesti: haber.ba