Konaković: Niko danas nije govorio protiv činjenica, osim Vučića

Konaković je rekao će naša zemlja sutra poslati protestnu notu svim zemljama, njih 19, koje su glasale protiv.

“Smatramo da se svrastavaju na stranu počinioca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza. Rezolucije nije nikakva pobjeda, niti utakmica, već borba da se istina pozicionira onako kako zaslužuje – rekao je Konaković.

“Vrlo nam je važno da danas nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica ili fakata, osim Vučića. Od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se Rezolucija donosi. Važna je i činjenica da je cijeli region bio na pravoj strani, osim Srbije. Znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost. To nikada nećemo zaboraviti” – poručio je Konaković i dodao kako će Vučić i Dodik morati objasniti svom narodu zbog čega su govorili o kolektivnoj krivici.

Naveo je da su bili vrlo agresivni, a da je Vučić “uspio minimalizirati i velike svjetske sile”.

“To su posljedice o kojima će on morati odgovarati, prije svega javnosti Srbije. Bilo je vrlo teško u zadnje vrijeme se baviti diplomatijom BiH. Zahvalio bih se Lagumdžiji, Komšiću i Bećiroviću. Imali smo stotine kontakata s ambasadama drugih zemalja. Razbijali smo neistine o kojima su nas pitali – kaže Konaković i dodaje:ž,pišu Vijesti

Nama je bilo važno da taj rezultat bude pozitivan. Omjer je 4:1 za one koji su na strani istine”!

Osvrnuo i na ranije izjave Milorada Dodika koji je najavljivao mirni razlaz.

“To je još jedna izjava u nizu besmislenih. On je prije nekoliko sedmica nudio pare za miran razlaz, to govori o njegovom trenutnom stanju. On se sam tu doveo. Napadjući institucije došao je u crnu rupu. Napadao je Sud, pred tim Sudom sad sjedi kao optuženik. Napadao je OHR, sad izlazi na izbore po pravilima OHR-a. Njegove priče o bilo kakvom razlazu direktan su udar na Dejtonu. Bilo kakav pokušaj djelovanja u tom smislu institucije će se suprostavitui. Dodik i SNSD su politička realnost. Imaju alat za blokade i deblokade”, rekao je Konaković.

“Koaliciju ćemo pokušati održati na nekim zajedničkim prioritetima, a prije svega na putu ka EU” – poručio je ministar Konaković

Izvor vijesti: haber.ba