Korona će biti ništa naspram recesije koja nas očekuje: Stanove više niko ne traži i ne kupuje

Ovi problemi, kaže on, snažno će se odraziti i na stanje u visokogradnji, a što duže ovo bude trajalo, “utoliko će se problemi eksponencijalno umnožavati, kaže Batlak

Kao i brojne druge grane privrede, tako je i sektor nekretnina u našoj zemlji u problemima, a ti problemi za njih su, kako nam je kazao Edin Batlak, direktor Agency Plus d.o.o. Mostar i član Upravnog odbora Udruženja učesnika u prometu nekretninama pri Privrednoj komori FBiH, počeli već u februaru, a sve je eskaliralo u martu.

Čekanje

– Na snazi je preporuka o nekretanju, apsolutnom smanjenju socijalnih kontakata koji se svode na nabavke osnovnih životnih namirnica i u takvim uslovima nama je nemoguće raditi, a time i zaraditi za goli život. Naši klijenti su davno prestali posjećivati agencije i ne žele posjećivati nekretnine, skoro svi notarski uredi su zatvorili svoje kancelarije pa ne možete ni posao već ranije dogovorenih kupoprodaja dovesti do kraja. Notarska komora FBiH još 16. marta preporučila je smanjenje aktivnosti notarskih ureda. Također, kod kupaca neizvjesnost o ekonomskoj budućnosti je dovela do njihovog odustajanja od kupovine u namjeri da sačekaju normalizaciju stanja i mogućnost realnijeg sagledavanja budućnosti, ističe Batlak.

Ovi problemi, kaže on, snažno će se odraziti i na stanje u visokogradnji, a što duže ovo bude trajalo, “utoliko će se problemi eksponencijalno umnožavati”.

– Mišljenja smo da hitno treba naći mjere koje će omogućiti rad dobrom dijelu ekonomije uz adekvatne mjere zdravstvene zaštite. Ako se nastavi ovakav moratorij na većinu privrede u naredna dva mjeseca, onda ćemo imati situaciju da je korona pokosila mnogo manji broj građana naspram onoga što će uraditi recesija ekonomije, smatra Batlak.

Da potražnje za stanovima skoro i nema kaže nam i Turgaj Mutevelić, direktor AREA Real Estate agencije, te dodaje kako je kod njih potražnja u prva dva mjeseca ove godine bila velika, ali je onda stalo.

Dopis

– Sad svi čekaju šta će se desiti na finansijskom tržištu i niko ne želi rizikovati. Pad prodaje je evidentan jer je potražnja na minimumu, skoro da je nema, kaže Mutevelić.

Kako bi se nadležni iz vlasti pozabavili i ovom granom privrede, iz Udruženja učesnika u prometu nekretninama uputili su dopis Vladi Federacije u kojem traže hitno razmatranje mjera subvencioniranja, potrebnih za očuvanje radnih mjesta agencija za nekretnine i sprečavanje razvoja crnog tržišta.

– Od Vlade tražimo oslobađanje od plaćanja svih obaveza po osnovu doprinosa i poreza na minimalnu platu za mart 2020. do prestanka vanrednog stanja, da se obezbijedi sufinansiranje dijela neto plata u iznosu minimalne plate za sve radnike koji nisu otpušteni od marta do prestanka vanrednog stanja. Tražimo i da se omogući moratorij na akontativno plaćanje poreza na dobit od marta 2020. do prestanka vanrednog stanja plus 30 dana, stoji, između ostalog, u njihovom dopisu.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba