Koronavirus i naftni rat ugrožavaju likvidnost zemalja Arapskog zaljeva

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati suočeni su sa finansijskim poteškoćama usljed krize zbog širenja koronavirusa i pada cijena nafte.

Spomenuta kriza ugrožava likvidnost dviju zemalja i ukazuje na to da stručnjaci očekuju da će budžetski deficit Saudijske Arabije dostići 22% u slučaju da cijena nafte bude 30 dolara, a korporacija Standard & Poor’s očekuje da će budžetski deficit Emirata ove godine dostići 7,5% u odnosu na 0,3% prošle godine.

Saudijska Arabija suspendovala je projekat proširenja mekanskog harema, vrijedanc milijarde dolara. Projekat je obustavljen jer su se dvojica uposlenika u ovom projektu iz “Saudi Binladin Group” zarazila virusom korona, navodi se u internom e-mailu koji je dobio Reuters.

Građevinska kompanija Mobco, sa sjedištem u Rijadu, poslala je dopis svojim zaposlenicima u saudijskim gradovima poput Rijada, Meke i Medine, obavještavajući ih da planira smanjiti plaće za 25 do 50% zbog nepredviđenih okolnosti uzrokovanih epidemijom virusa korona, navodi se u dokumentu od 25. marta, na koji se poziva Reuters.

Kako bi ublažili utjecaj epidemije, Saudijska Arabija i Emirati objavili su poticaje vrijedne oko 70 milijardi dolara, a Fitch Ratings je pojasnio da to predstavlja više od 10% BDP-a UAE-a i više od 4% BDP-a Saudijske Arabije.

Poticaj se sastoji od dodatnih novčanih i vanbudžetskih mjera, kao što je odlaganje isplate kredita kako za pravna, tako i za fizička lica.

Gubitak radnih mjesta nije novost tokom zaljevskih naftnih kriza, jer su i Saudijska Arabija i UAE svjedočile značajnom smanjenju radnih mjesta tokom nedavnog pada cijena nafte u 2015., kada je smanjena državna potrošnja.

Likvidnost je najveći neposredni izazov, smatraju bankari. Šef komercijalnog bankarstva u HSBC banci za Bliski istok, Sjevernu Afriku i Tursku, Daniel Hewlett, naglasio je da je glavna stvar briga o likvidnosti, pitajući se: “Imamo li dovoljno gotovine za trgovinu?”

Zabrinutost za plaće

“Kompanija pregovara o kreditu kako bi pomogla u pokrivanju operativnih troškova, ali možda će ipak trebati donijeti bolne odluke”, izjavio je Reutersu Mazen Al-Khatib, izvršni direktor Dubai Nostalgia Classic Cars u Dubaiju.

Al-Khatib je dodao: “Zabrinut sam zbog plaća na kraju mjeseca. Mnoge narudžbe su otkazane, a mnoge, koje su trebale stići, kasne.”

Izvršni direktor kompanije Al-Andalus za nekretnine sa sjedištem u Rijadu – Hathal bin Saad Al Otaibi, rekao je: “Glavni izazovi s kojima se suočava maloprodaja su novčani tok i usluge kredita.”

On je za Reuters izjavio: “Podrazumijeva se da će finansijski rezultati za drugi kvartal 2020. godine za mnoge kompanije predstavljati trgovinske izazove u ovom periodu.”

Cijene nafte nedavno su značajno pale širenjem epidemije korone u svijetu, što je dovelo do pada potražnje, a također i zbog nesposobnosti zemalja proizvođača da se dogovore i nedavnog naftnog sukoba između Rijada i Moskve.

Saudijska Arabija je tokom sastanka u Beču pozvala na dodatno smanjenje od 1,5 miliona barela kako bi se suočila sa značajnim padom cijena usljed širenja pandemije, ali Rusija je to odbila.

Kao odgovor na rusku poziciju, Saudijska Arabija je smanjila prodajne cijene svoje nafte na najniži nivo u 20 godina, u pokušaju da ovlada većim dijelom tržišta, što je izazvalo previranja na energetskim tržištima i rat cijenama.

Izvor vijesti: saff.ba