Lokalni izbori u Beogradu raspisani za 2. juni

“Upravo sam raspisala izbore za odbornike za Skupštinu grada Beograda, za nedjelju, 2. jun, što je bila moja zakonska obaveza koju sam najkasnije do kraja današnjeg dana morala da ispunim”, rekla je Brnabić.

Prije nego što je Brnabić raspisala izbore, na skupštinskom kolegijumu 3. aprila nije postignut dogovor o izbornim uslovima na kojima insistira opozicija.

Ključni zahtjev opozicionih koalicija “Srbija protiv nasilja” i NADA, na koji vlast nije pristala, bio je da se lokalni izbori u drugim gradovima i opštinama održe u istom danu kada i beogradski.

“Vlast je izabrala da na izbore ide bez opozicije”, poručio je Miroslav Aleksić iz koalicije “Srbija protiv nasilja”.

On je naveo da je održavanje svih lokalnih izbora u istom danu jedina “brana da se ne ponovi izborna krađa i preseljavanje birača iz grada u grad”.

Vlast je negirala navode opozicije i domaćih posmatrača izbora da su u Beograd dovođeni birači iz drugih gradova i susjednih zemalja kako bi glasali za vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).
Bojkot opozicije?

Za sada nema odgovora da li će opozicija bojkotovati izbore ukoliko svi lokalni izbori ne budu istog dana.

Druga dva zahtjeva opozicije bila su formiranje nezavisne komisije koja bi vršila reviziju biračkog spiska i da javni servis bude svima podjednako dostupan.

U Beogradu se ponavljaju lokalni izbori pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Opozicija je vlast koju predvodi Srpska napredna stranka optužila za izbornu krađu, a te optužbe su predstavnici vlasti odbacili. prneosi n1

Izvor vijesti: haber.ba