Luka Ploče postaje prva pametna luka u Hrvatskoj

Luka Ploče postat će prva luka u Hrvatskoj koja će, zahvaljujući evropskim sredstvima, implementirati 5G povezivost i tako postati “pametna luka”. Naime, tokom projekta koji će trajati 30 mjeseci na području Luke Ploče bit će uvedena sigurna, zaštićena i održiva 5G mreža, piše avaz.

Povećati nivo i kvalitet javnih usluga

Cilj projekta je povećati nivo i kvalitet javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke Ploče, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje, što je ključno za preciznu i brzu analitiku. U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja upotrebe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sistema lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata.

-Želimo strateški razvijati Luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli nivo konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama – poručio je Tomislav Batur, direktor Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja Luke Ploče.

Implementacija 5G tehnologije Luci Ploče omogućit će da poslovne procese radi brže i s manjim utjecajem na sami okoliš te sigurnije.

Instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže, kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka u konačnici će omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećati ukupnu sigurnost svih dionika u luci te poboljšati prevenciju – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi. Kao vlasnik 5G spektra u devet županija Republike Hrvatske, firma ”Markoja” prepoznala je vrijednost ovog projekta te planira i dalje aktivno učestvovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice, dodao je Boris Markoja, direktor i osnivač firme ”Markoja”.

Sufinansira se u Hrvatskoj

Ovo je jedan od samo dva projekta koji se sufinansiraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica u koja će se uložiti čak 260 miliona eura. Ujedno je riječ o jedinom projektu iz Hrvatske koji je Evropska komisija odobrila u sklopu fonda „5G za pametne zajednice” (5GSC).

Izvor vijesti: haber.ba