Mađarska ponudila pomoć svojih ambasada da BiH dobije odluku o početku pregovora sa EU

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH primljena je i kao dokaz unaprjeđenja saradnje dva Ministarstva, uspostave boljih diplomatskih odnosa dvije države i poštivanja teritorijalnog integriteta BiH.

Istovremeno, kako saznaje “Avaz”, Mađarska je ponudila pomoć svojih diplomatsko – konzularnih predstavništava u svijetu u naporima da BiH na sjednici Evropskog vijeća 21. marta dobije odluku o početku pregovora o članstvu u EU. Tim povodom, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković dobio je i poziv ministra Sijarta na godišnji sastanak ambasadora ove zemlje, koji će biti održan 6. marta.

Podsjetimo, ministri Sijarto i Konaković su 26. januara potpisali Akcioni plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova BiH na putu ka evropskim integracijama. Inače, Mađarska od 1. jula ove godine preuzima predsjedavanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedavanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana.

U odnosima BiH i Mađarske ni do sada nije bilo otvorenih pitanja, ali vlast predvođena Viktorom Orbanom važi za jednog od rijetkih saveznika, pa i prijatelja predsjednika RS Milorada Dodika i njegovog zaštitnika od sankcija unutar EU, prenosi Avaz

Izvor vijesti: haber.ba