Milion putnika proglasilo je ovo mjesto za najbolju turističku destinaciju: Evo koliko košta noćenje

Više od milion putnika iz 172 zemlje proglasilo je Marbelju za najbolju turističku destinaciju u Evropi za 2024. godinu.

Kako navodi “Forbes”, organizacija za najbolja evropska odredišta (European Best Destinations – EBD) objavila je svoju listu 20 najmodernijih mjesta, među više od 500 destinacija, a Marbelja u Španiji nalazi se na vrhu liste.
Prvo mjesto

To je prvi put do sada da španska destinacija zauzima prvo mjesto na rang-listi.

Marbelja nije svrstana samo među najmodernije evropske destinacije, već je i jedna od najboljih golf destinacija u Evropi, kao i jedno od najboljih mjesta za gurmane i šopingholičare.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković često odlazi baš u Marbelju, gdje ima i svoju veleljepnu vilu.

Ovo mjesto važi za jednu od najskupljih destinacija u Evropi, a cijene za sedam noćenja za dvije odrasle osobe kreću se od 800 pa do 3.000 eura za polupansion.

Ukoliko se odlučite da ljetujete u Marbelji, ovo su neke od lokacija koje morate da posjetite.
Zaštitni znak Marbelje

Stari dio Marbelje, poznat kao Kasko antikvo (Casco Antiguo), čini srce Marbelje i njen je zaštitni znak. U njemu se mogu vidjeti stare gradske zidine, uske ulice s kaldrmom koje odišu šarmom i bogatom historijom.

Zadržao je gotovo istu strukturu kao u 16. stoljeću. U njemu se nalazi i Plaza de los Naranjos, primjer kasnogotskog renesansnog dizajna.

Stari grad pruža neobičan kontrast luksuznim odmaralištima u gradu, po kojima je Marbelja ipak najpoznatija.

Obavezno posjetite i Plaza de los Naranjos, slikoviti trg bogat cvijećem i okružen drvećem narandže, piše B92.

Na njemu se nalazi gradska kuća, koju su 1568. godine u renesansnom stilu izgradili katolički monarsi, kao i kapela Santjago, najstarije vjersko zdanje u gradu, za koje se vjeruje da potječe iz 15. stoljeća.

Ostale značajne građevine u centru su Crkva Santa Marija de la Enkarnasion (Santa Maria de la Encarnacion), Kasa del Roke (Casa del Roque) i ostaci arapskog dvorca i odbrambenih zidina.

Puerto Banus, luksuzni dio grada

Puerto Banus je marina koja se nalazi u oblasti Nueva Andalucia, na jugozapadu Marbelje.

Izgradio ju je u maju 1970. godine lokalni investitor Hose Banus kao luksuznu marinu i trgovački kompleks.

Od tada je postala jedan od najluksuznijih centara na Kosti del Sol, sa 5 miliona posjetilaca godišnje, a poznate ličnosti je obožavaju.

Puerto Banús sadrži tržne centre visokog ranga, restorane i barove duž marine, kao i neke od najluksuznijih modnih brendova na svijetu.

Luksuzne jahte i automobili su na svakom koraku, a u ovom dijelu Marbelje možete uživati i u ukusnoj hrani i koktelima.

Plaže koje oduzimaju dah

Na obali Marbelje nalazi se više od 20 predivnih plaža, pa svako može pronaći ono što mu odgovara, bilo da ste u potrazi za mirnijim plažama ili za onima na kojima je provod zagarantiran.

Neke od najpoznatijih plaža su Venus, Bajadila, Nueva Andalucia, Puerto Banus, Rio Verde i brojne druge. prenosi Avaz

Izvor vijesti: haber.ba