Mraz nanio štetu poljoprivrednicima u BiH, očekuju se gubici

Voćari se svakog proljeća pribojavaju mraza, posebno nakon što je vegetacija već krenula i voćnjaci procvjetali, a nakon nedavnog mraza i niskih temperatura u RS, predstavnici voćara ističu da štete ima, posebno na sortama jabuka zlatni delišes i ranih sorti kruške, koje su se prve okitile cvjetovima.

Da je mraz izazvao poprilična oštećenja, ali i da su voćke značajno pripremljene, kao i da je još rano govoriti kolika je šteta procentualno, potvrdio je za “Nezavisne” Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedora.

“Mora proći cvatnja i formiranje plodova da bismo saznali kolika je stvarna šteta. Na crvenim sortama jabuke ima oštećenja još neprocvalih pupoljaka, kao i na šljivama koje su već bile u cvatu. Kod nas na području Prijedora najviše ima plantažno zasađenih šljiva, jabuka i neke rane sorte kruške. Nezahvalno je govoriti o postocima, to ćemo znati u narednih mjesec dana”, kaže Marjanović.

Što se tiče same zaštite voćnjaka, ističe da su voćari uradili sve što su mogli u toku prošle godine.

“Koliko smo bili u mogućnosti doveli smo biljke u stanje da budu zdrave i jake, jer smo svakako prošle godine imali slab ili nikakav rod, tako da su one bile poprilično spremne za ovu godinu. Šta će naredno vrijeme donijeti, to ćemo vidjeti”, rekao je Marjanović.

Da se na prvi pogled učinilo da je šteta na voćnjacima prouzrokovana mrazom veća nego što stvarno jeste kazao je za “Nezavisne novine” Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

“Štete ima, ali nije nešto značajno velika, mada je imamo na nekim voćnim vrstama i sortama. Dosta štete pretrpjele su kruške, ali biće još cvjetanja i može se desiti da bude još ispravnih cvjetova. Ove godine zlatni delišes će najlošije cvjetati i imaće loše iscvjetavanje iako ne znamo iz kojih razloga”, objašnjava Dojčinović i dodaje da je pred nama još najmanje 30 do 40 kritičnih dana.

Naglasio je da niske temperature u martu nisu neočekivane ako se uzmu u obzir prognoze.

“Kažu da nas očekuje do pola aprila dosta stabilno vrijeme, ali mi se uvijek plašimo perioda oko 25. i 27. aprila, jer to je uvijek kritično vrijeme za voćare, pa čak i najkritičniji period, i tada mraz plodovima nanese najviše štete”, priča Dojčinović.

Ističe da su voćari prošle godine imali ogromnu štetu koja je nastala nakon superćelijskih oluja.

Izvor vijesti: haber.ba