Muftija Grabus: Reisul-ulema ne može i ne smije biti ušutkan

U olovskom naselju Klinčići danas je svečano otvorena džamija, a džamiju je vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglasio izaslanik reisul-uleme muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Grabus je ukazao na značaj zajedništva, naglasivši da postoje vrijednosti od kojih se nikada ne smijemo udaljiti i za koje ne smijemo dati da ih iko omalovažava.

– Vrijednosti naše domovine, naše Islamske zajednice, neupitne su za sve Bošnjake, za sve muslimane. Mi u Islamskoj zajednici se ne bavimo dnevnom, nego strateškom politikom.

Strateška politika IZ znači da je nezavisna, samostalna Bosna i Hercegovina, jedini garant opstanka našeg naroda, zato je važno da imamo svoju domovinu, vjeru i narod, koji će dalje razvijati svoje vrijednosti – poručio je muftija Grabus.

Muftija Grabus je ovom prilikom podsjetio i na riječi reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da je poznavati vrijeme i imati pojam o vremenu i prostoru obaveza svakog vjernika.

– Bošnjaci znaju gdje žive i u kojem vremenu žive.

Ovo nije vrijeme u kojem se može reisul-ulemi poručiti da ne govori. Reisul-ulema ne može i ne smije biti ušutkan.

Reisul-ulema je simbol našeg jedinstva, našeg zajedništva i on ima obavezu, po Kur’anu, sunetu, ali i po Ustavu IZ da nas sve poziva da vodimo računa kako ćemo proživjeti dunjalučki život i kako ćemo se orijentirati. Važno je da svi znamo i da je institucija reisul-uleme starija od svih političkih partija u Bosni i Hercegovini i da je autonomija IZ uvijek bila svetinja, za koju su Bošnjaci uvijek bili spremni i podržati IZ i stati u odbranu časti i dostojanstva našeg naroda – potcrtao je muftija Grabus.

(Preporod.info)

Izvor vijesti: saff.ba