Na današnji dan, prije 37 godina preminula je istinska legenda Fudbalskog kluba Sarajevo

Legendarni Asim Ferhatović Hase
Na današnji dan, prije 37 godina preminula je istinska legenda Fudbalskog kluba Sarajevo, Asim Ferhatović. Popularni Hase je rođen 24. januara 1933. godine u Sarajevu. Sa svega petnaest godina priključio se omladinskom timu s Koševa. Njegove sjajne partije u omladinskom timu primijetio je tadašnji trener Miroslav Brozović koji ga je uveo u seniorski tim 1951. godine u meču protiv zeničkog Čelika u okviru Kupa Maršala Tita.

Prvi zgoditak za Bordo tim postigao je u pobjedi nad Zagrebom dvije godine kasnije. Fenomenalne partije popularnog Haseta primijetili su u rukovodstvu tadašnje reprezentacije Jugoslavije. Međutim, Ferhatović je odigrao svega jednu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije i to na svom Koševu protiv Južne Koreje 1961. godine. Mnogi ljubitelji fudbala širom bivše države kasnije nezvanje u reprezentaciju smatrali su velikom nepravdom. Tokom ljeta 1963. Ferhatović napusta rodno Sarajevo i odlazi u Tursku gdje potpisuje za Fenerbahče. Kasnije će se ispostaviti da je odlazak u Tursku bio kratkotrajan. Nakon svega nekoliko sedmica vraća se u rodno Sarajevo i u svoj voljeni Bordo tim. Prilikom povratka u glavni grad naše domovine izjavljuje čuvenu rečenicu koja ostaje utkana u srcima svih pristalica Bordo tima: „Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme.

Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.”. Pri povratku u klub, Ferhatović i ostatak tadašnje generacije doživljavaju historijske i nezaboravne trenutke za bosanskohercegovački klupski fudbal. Tako da se prvi veliki uspjesi FK Sarajevo vezuju za Haseta. Bordo ekipa je postala prva momčad iz tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine koja je uspjela osvojiti šampionsku titulu Jugoslavije u proljeće 1967. godine, a u istoj godini ugostiti velikana engleskog fudbala Manchester United na Koševu pred skoro više od 40 hiljada ljudi. Svoju posljednju utakmicu za ekipu s Koševa odigrao je 16. 10. 1966. na Kantridi protiv Rijeke. To je bila nedjelja kad je otišao Hase s zelenih terena… Od infarkta umire u rodnom gradu 1987. godine. U čast Haseta održava se memorijalni turnir u malom fudbalu krajem svake kalendarske godine. Osim turnira i naš najveći stadion u državi nosi ime po legendarnom Asimu Ferhatoviću.

Uskvijesti.ba Aldin Nesimović