NA SUĐENJU U BIHAĆU OTKRIVENO KAKO SU SE DIJELILE POZICIJE : Poslanicima su za glas nudili i “zvijezde s neba”

Univerzitetska profesorica Vildana Alibabić, koja je od 2018. do 2022. kao kandidat Naše stranke bila poslanica u Skupštini USK, kazala je da bi joj “skinuli zvijezdu s neba samo da dobiju 16 ruku” i da ona misli da je “za nju bio zadužen premijer Ružnić”. Zbog ove izjave Tužilaštvo USK formirat će novi predmet protiv Mustafe Ružnića

Premijer Ružnić je bio zadužen za mene, reći će profesorica i nekadašnja poslanica Skupštine USK Vildana Alibabić na suđenju predsjedniku Kantonalnog odbora SDP-a i predsjedavajućem Skupštine USK Razimu Halkiću, optuženom za trgovinu uticajem.

 

U februaru prošle godine je, podsjetimo, objavljen snimak telefonskog razgovora u kojem Halkić govori o trgovini pozicijama u zamjenu za podršku vlasti, a što je on još tada za medije negirao navodeći da se radi o montaži.

Borba za glasove

„Skinuli bi mi zvijezdu s neba samo da dobiju 16 ruku“, kazala je ona opisujući atmosferu koja je u to vrijeme vladala u USK, zastupnicima koji su mijenjali stranke, političkim partijama koje su činile skupštinsku većinu (NES i SDP), te o pokušaju kupovine ruku i trgovini ključnim pozicijama u javnim preduzećima.

 

 

Upravo ove izjave su razlog zbog kojeg će u narednom periodu protiv premijera USK Mustafe Ružnića najvjerovatnije biti formiran još jedan predmet. Kantonalni tužilac Adnan Tulić je od Općinskog suda u Bihaću još na ročištu, a na prijedlog odbrane, zatražio da mu se dostavi zapisnik o saslušanju ove svjedokinje radi formiranja predmeta i provjere osnova sumnje

 

Ime Vildane Alibabić je, inače, spomenuto u objavljenom audiosnimku kao osobe koja je odbila da „proda svoj glas u zamjenu za poziciju“. Pored njenog imena spominju se još nezavisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić, te Zikrija Duraković (PoMAK).

 

„Najgore je što trenutno od tri čovjeka s kojima razgovaramo neće nijedan. Vildana, Zikrija, Maršal, ni Kantarević… Tri dana sam sjedio po četiri sata sa Vildanom. Samo treba jedno od njih četvero da kaže hoću mito i mi damo, hoću ceste i mi damo, hoću bilo šta… ali neće ništa…“, može se čuti u audiosnimku koji je objavljen u februaru prošle godine.

 

Da li je glas nekog od vas četvero mogao biti prevaga u izglasavanju budžeta, pitao je kantonalni tužilac Adnan Tulić, na šta je Vildana Alibabić odgovorila potvrdno uz objašnjenje da je bio veliki pritisak javnosti, te da su njih četvero bili na udaru.

 

„Očekivalo se da sam ja najslabija karika“, kazala je Alibabić.

Hoćeš tog direktora u toj instituciji? Dobićeš ga!

 

Ubrzo nakon što je objavljen audiosnimak telefonskog razgovora, Tužilaštvo USK je otvorilo istragu koja je rezultirala optužnicom protiv Halkića, tereteći ga za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Halkić se u februaru 2021. u hotelu Emporium u Bihaću sastao sa poslanikom Zikrijom Durakovićem i obećao mu poziciju direktora JU Direkcija za ceste USK u zamjenu za glas na odluku o budžetu USK za tu godinu.

 

„Kao univerzitetskog profesora šokirala me je njihova praksa. Sve je teklo po principu da kažu: Hoću tog direktora u toj instituciji. Hoćeš? Samo reci…. Nisam htjela razgovarati na taj način. Tražila sam samo strategije i zakone“, izjavila je Alibabić. Ona je potvrdila da su vladajuće garniture imale uticaj na izbor rukovodstva svih javnih institucija.

 

Iako su se u javnim preduzećima provodile konkursne procedure za izbor direktora, u praksi bi se unaprijed odredila osoba zadužena za tu proceduru, ali i ime odabranog direktora.

 

Na pitanja Halkićevog advokata Jasmina Avdagića ona je potvrdila da direktora Direkcije za ceste imenuje Vlada.

 

„Nije Halkić bio član Vlade“, ustvrdio je advokat, na šta je Alibabić dodala da je Skupština osnivač Direkcije, te da nikada nisu dobili njihov izvještaj o radu, iako su iz drugih javnih ustanova redovno dobijali izvještaje.

 

Potvrdila je i da njoj Halkić nikada nije nudio neku poziciju, te ponovila da je mišljenja da je “za nju bio zadužen Ružnić”.

 

(zurnal.info)