Nastavlja se dugogodišnja praksa Vlade Unsko-sanskog kantona da krije podatke o trošenju javnog novca  

Vlada Unsko-sanskog kantona suočava se s kritikama zbog nedostatka transparentnosti u upravljanju financijama. Vlasti su optužene za skrivanje podataka o trošenju javnog novca, što je izazvalo zabrinutost građana i organizacija civilnog društva. Nedostatak transparentnosti u vladinom financijskom upravljanju razlog je za zabrinutost jer potkopava povjerenje javnosti u vladinu administraciju.

 

To otežava građanima pozivanje na odgovornost svojih izabranih dužnosnika i postavlja pitanja o tome kako se troše javna sredstva. Štoviše, propust Vlade USK da objavi informacije o svojim financijskim aktivnostima krši načela dobrog upravljanja i odgovornosti. Transparentnost je bitna komponenta demokratije, a građani imaju pravo znati kako se troše njihovi porezni novci.

 

Stoga je neophodno da Vlada Unsko-sanskog kantona poduzme korake za poboljšanje transparentnosti u svom financijskom upravljanju. To uključuje objavljivanje redovnih izvještaja o budžetskim izdvajanjima i rashodima, provođenje revizija i osiguravanje da se sve financijske transakcije provode otvoreno i transparentno. Samo takvim mjerama može se vratiti povjerenje javnosti u birokratski aparat USK. Vlada Unsko-sanskog kantona je optužena za skrivanje podataka o trošenju javnog novca, posebno u vezi s optužbama za korupciju i zlouporabu javnih sredstava.

 

Imperativ je da Vlada USK omogući jednostavan pristup informacijama o tome kako se troše javna sredstva. Ovo će poreznim obveznicima omogućiti donošenje kvalitetnih odluka o tome kako žele da se njihov novac koristi i da pozivaju svoje izabrane dužnosnike na odgovornost za bilo kakvu zloupotrebu ili loše upravljanje javnim sredstvima. Utjecaj nedostatka pristupa informacijama na prava poreznih obveznika u Unsko-sanskom kantonu je nikakav.

 

Bez pristupa informacijama, porezni obveznici ne mogu donositi kvalitetne odluke o tome kako žele da se troše njihov novac ili zagovarati promjene u politikama ili programima koji ne funkcioniraju djelotvorno.

 

Sve ovo je izazvalo zabrinutost među građanima koji žele transparentnost i odgovornost u korištenju javnih resursa. Bilo je slučajeva da su neki vladini dužnosnici bili uključeni u pronevjeru i druge koruptivne radnje, što je dovelo do lošeg upravljanja javnim sredstvima. Međutim, Vlada USK je oklijevala otkriti informacije o ovim optužbama ili poduzeti mjere protiv odgovornih. Ovaj nedostatak transparentnosti narušio je povjerenje u vladu i potaknuo sumnju da dužnosnici koriste svoje položaje za ličnu korist na račun poreznih obveznika.

 

Kako bi vratila povjerenje u svoj birokratski aparat, Vlada Unsko-sanskog kantona mora biti otvorenija u pogledu svojih financija i detaljno istražiti sve navode o korupciji. To ne samo da će pomoći u sprječavanju budućih zloupotreba, već će također pokazati predanost dobrom upravljanju koje koristi svim građanima. Odluka Vlade Unsko-sanskog kantona da sakrije podatke o trošenju javnog novca značajno utječe na građane i njihovo povjerenje u vlast.

 

Nedostatak transparentnosti stvara osjećaj sumnje i nepovjerenja među ljudima, budući da su ostavljeni u neznanju o tome kako se troši njihov novac. Osim toga, građani ne mogu pozvati svoje izabrane dužnosnike na odgovornost za bilo kakvu zlouporabu ili loše upravljanje javnim sredstvima. Ovaj nedostatak odgovornosti dodatno nagriza povjerenje u Vladu i potkopava demokratske principe.

 

Neuspjeh Vlade USK da bude transparentna također ograničava mogućnost građana da u potpunosti sudjeluju u javnim raspravama o budžetskim prioritetima i politikama. Građani trebaju pristup tačnim informacijama o tome kako se dodjeljuju javni resursi kako bi mogli učinkovito surađivati s kreatorima politika o pitanjima koja utječu na njihove živote. Općenito, skrivanje informacija o javnoj potrošnji potkopava povjerenje građana u njihovu vladu i njenu sposobnost da efikasno služi svojim biračima.

Preuzeto..Bišće.ba