Dom zdravlja Bihać još nema adekvatnu zgradu, kada će početi gradnja?

Na ljeto bi mogla krenuti izgradnja novog objekta Doma zdravlja Bihać jer je postojeći u razornom zemljotresu, koji je prije tri godine pogodio susjednu Republiku Hrvatsku, pretrpio ogromna oštećenja.

 

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Bihać Ademira Jusufagića, u toku je revizija glavnog građevinskog projekta i kad bude završena, uslijedit će raspisivanje poziva za izvođača radova.

 

Kako bi DZ Bihać nastavio pružati usluge za oko 60.000 građana nakon šteta pretrpljenih u zemljotresu, uposlenici su osposobili dio objekta, renoviran je blok D u postojećoj zgradi, gdje su se uselile službe koje su morale biti iseljene nakon oštećenja koje je uzrokovao zemljotres.

 

Vjerujem kako bi na ljeto mogla početi izgradnja novog objekta, riječ o 6.500 metara kvadratnih prostora. U toku je revizija glavnog građevinskog projekta i projekat će biti pravnosnažan kada se na njega udari pečat. Potom se ide sa predajom za građevinsku dozvolu. Potom ide raspisivanje poziva za odabir izvođača radova i to je ogroman posao – priča nam Jusufagić.

 

Dodaje kako je papirologija potrebna kod gradnje objekta zdravstvene ustanove obimna.

 

– Imali smo pun kombi elaborata, pun je knjiga je došao, čitava jedna soba je tih elaborata, protivpožarne zaštite, sve to u pet primjeraka dolazi, bukvalno pun kombi. Ja sam kuću radio pa znam koliko treba te papirologije, ali ovdje… Ipak riječ je o namjenskom objektu, zdravstvenom, a ne tamo nekom pregrađenom – govori nam Jusufagić.

 

Sakupili do sada 7,3 miliona KM

 

Kaže kako još nemaju zaokruženu finansijsku konstrukciju.

 

– Za sada imamo na računu 7,3 miliona KM, ali vjerujemo da ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju. Dok se novi objekat ne izgradi, radit ćemo u postojećem, tačnije dijelu koji smo osposobili za rad sa pacijentima – kazao nam je Jusufagić.