NASTAVLJA SE PODRŠKA IZGRADNJI MUZEJA 505. VITEŠKE BRIGADE: 500.000 KM VLADE USK

Općinski načelnik Mersudin Nanić i ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić potpisali su danas ugovor kojim će ovo ministarstvo izdvojiti 500.000,00 KM za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade iz ovogodišnjeg budžeta USK-a.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i premijer USK-a Mustafa Ružnić, te poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona Abid Mulalić, Agan Bunić, Nisvet Jusić i Asmir Ćufurović koji su u Skupštini podržali ovogodišnji budžet i izdvajanje značajnih sredstava za ovaj projekat koji će trajno sačuvati sjećanje na herojsku borbu Bužimskih vitezova, komandanta Izeta Nanića i naroda ovog kraja.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma općine Bužim Edham Eminić, predsjedavajući OV Bužim Hasan Hilić, zamjenik predsjedavajućeg OV Agan Elkasović, vijećnici u OV Bužim Suvad Veladžić, Amel Aldžić i Remzija Pajalić, te Rifet Cinac i Senad Kauković.

 

Nakon potpisivanja ugovora općinski načelnik Mersudin Nanić se zahvalio Vladi FBiH i ministarstvu za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, općinama gradovima, Vladi Unsko-sanskog kantona, skupštinskim zastupnicima, Općinskom vijeću Bužim, javnim preduzećima i ustanovama, boračkim udruženjima i svima onima koji su do sada na bilo koji način podržali ovaj projekat.

“Ovakva podrška Vlade USK-a je garancija da ćemo zajedno završiti Muzej 505. viteške brigade koji će buduće generacije podsjećati na herojsku borbu pripadnika Armije RBiH u odbrani države Bosne i Hercegovine. Do sada smo uradili zemljane i betonske radove, a ovih dana pripremamo raspisivanje tendera za izgradnju objekta muzeja. Sa ovim iznosom od 500.000,00 KM Vlada USK-a i resorno ministarstvo su postali najveći donatori izgradnje Muzeja. Uvjeren sam da i u budućnosti neće izostati podrška Vlade USK-a i svih institucija ove države i da će muzej biti završen i svečano otvoren u narednih nekoliko godina”, kazao je načelnik Nanić.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić je u svom obraćanju posebno istakao da herojska borba ne smije biti zaboravljena.

 

“Bužim je puno dao u odbrani države BiH i naša obaveza je da uradimo sve što je u našoj moći kako herojska borba za odbranu države ne bi bila zaboravljena. Vlada USK-a je pokazala da stoji iza ovog projekta, a tako će biti i u budućnosti”, kazao je premijer Ružnić.

Ministar za pitanja boraca i RVI Esad Bašagić je nakon potpisivanja ugovora naglasio da je potrebno ostati jedinstven u odborani države i u miru.