Ratni zločinac Fikret Abdić opstruira rad vijeća u Velikoj Kladuši: Zaključava kabinete, sjednice se održavaju u hodniku

Nakon toga su krenule opstrukcije tako da je vijećnica i kabinet predsjedavajuće su bili zaključani

 

Donedavni član općinskog vijeća u Velikoj Kladuši Amir Purić (Naša stranka) opisao je kako općinski načelnik Fikret Abdić po njegovim tvrdnjama sabotira rad većine u općinskom vijeću.

 

Kako navodi, krajem januara formirana je nova većina u općinskom vijeću u kojoj se nije nalazila Laburistička stranka kojoj pripada načelnik i presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

 

Krajem januara počele opstrukcije načelnika

– Krajem januara je održana sjednica općinskog vijeća na kojoj je izabrana nova predsjedavajuća Bisenija Mušedinović iz SDA. To je značilo da u vijeću postoji nova većina u kojoj nije Abdićeva Laburistička stranka. U toj većini su SDA, NES, NS, SDP, DNZ i dva nezavisna vijećnika, ukupno 15 od 28 – govori Purić.

 

Prema njegovim riječima tada su počele opstrukcije od načelnika koji je tražio da vijeće preispita svoju odluku. Kantonalno i Federalno ministarstvo pravde su odgovorili da načelnik nema osnovu da traži preispitivanje odluka koje se tiču izbora rukovodstva i nova većina je nastavila sa radom.

 

Zaključani kabineti

– Ali nakon 30 dana načelnik tumači da, pošto vijeće nije preispitalo svoju odluku po njegovom zahtjevu, ona više ne važi. Praktično on ne priznaje rad vijeća kojim rukovodi “nelegalna” predsjedavajuća – pojašnjava Purić.

 

Nakon toga su krenule opstrukcije tako da je vijećnica i kabinet predsjedavajuće su bili zaključani, državnim službenicima, šefovima službi, sekretaru i zapisničaru vijeća zabranjena je komunikacija sa vijećem.

 

Purić kaže kako su podnijete krivične prijave protiv načelnika i državnih službenika koji onemogućuju rad vijeća.