Niz temperaturnih rekorda se nastavlja: Ovo je bio najtopliji april u historiji mjerenja

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren, čime se produljio 11-mjesečni niz kada je svaki mjesec oboren temperaturni rekord, izvijestila je u srijedu služba EU za praćenje klimatskih promjena.

1,61 Celzijev stepen

Svaki mjesec od juna 2023. bio je najtopliji na planeti ikada izmjeren i zabilježen, piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S).

Uključujući april, prosječna globalna temperatura je bila najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 stepen Celzija iznad prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, navele su naučnike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sistemu, odnosno svjedočimo li značajnoj promjeni klimatskog sistema.

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci, prirodni fenomen El Ninjo, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu, također je povisio temperature.

Pariski sporazum

U aprilu su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplotni val u Sahelu koji je mogući uzrok više hiljada smrtnih slučajeva, piše Zimo.hr.

Klimatolog Hejlej Fauler (Hayley Fowler) s Univerziteta u Njukaslu rekao je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariskog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zatopljenje do 1,5 stepeni Celzija iznad predindustrijskog doba.

Njegovo je mišljenje da je svijet već izgubio tu bitku te da sada mora što brže raditi na smanjivanju emisija štetnih plinova kako bi porast globalne temperature zadržao ispod 2 stepena Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, piše avaz.

Izvor vijesti: haber.ba