Nova tačka pritiska migranata je Bosanska Gradiška

Ključni uzrok pojavljivanja većeg broja migranata na području Policijske uprave Bosanska Gradiška je situacija koja je odnedavno u primjeni u Hrvatskoj, izjavio je Škorić.

 

Na teritoriju Bosne i Hercegovine migranti svakodnevno stižu. Oni pokušavaju da pređu dalje u zemlje zapadne Evrope. Nakon pritiska na Bihać i Kladušu, nova tačka je Bosanska Gradiška.

 

U posljednjih nekoliko mjeseci višestruko je povećan broj ilegalnih migranata koji dolaze u Bosansku Gradišku i preko rijeke Save pokušavaju da se domognu teritorije Hrvatske. Pripadnici Granične policije danonoćno na terenu, u prvih šest mjeseci zatekli su ukupno 71 osobu koja pokušava da ilegalno pređe granicu, ali je njihov broj znatno povećan.

 

U sedmom mjesecu smo imali 76 osoba, više nego u pola godine. U osmom 152, u devetom 503, dok smo u deset mjesecu spriječili 1.400 osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice – ističe Igor Kajtez, komandir jedinice Granične policije Bosanska Gradiška.

 

Prije nekoliko dana samo u jednom slučaju naišli su na grupu u kojoj je bilo više od 70 migranata, gdje su pripadnici Granične policije zajedno s policijom RS-a uspjeli da ih odvrate od granice. Ipak, stanje bezbjednosti je zasad dobro jer nije bilo evidentiranih krivičnih djela koje su počinili migranti.

 

Ključni uzrok pojavljivanja većeg broja migranata na području Policijske uprave Bosanska Gradiška je situacija koja je odnedavno u primjeni u Hrvatskoj, odnosno na području Policijske uprave Brodsko-posavske. Sada kada uoče ilegalne migrante izdaju im potvrde da mogu boraviti na njihovoj teritoriji sedam dana – objašnjava Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Bosanska Gradiška.

 

Prema statistici, najviše ih je iz Afganistana, potom iz Irana, Pakistana, Maroka, Alžira, Sirije, Iraka… Cilj im je domoći se zemalja Evropske unije po svaku cijenu i na bilo koji način, bilo gumenim čamcima, a pogodovao im je i rekordno nizak vodostaj.

 

Danas od granice opštine s Dubicom do Srpca sigurno je 1.000 ljudi koji na obali Save čekaju da pređu u Hrvatsku – kaže Slobodan Knežević, šef odsjeka Civilne zaštite Bosanska Gradiška.