OBAMA UPOZORAVA BIDENA: “Mijenjaj kampanju, izgubit ćeš izbore!”

Bivši američki predsjednik Barack Obama savjetovao je sadašnjem predsjedniku Joeu Bidenu da promijeni svoju kampanju, strahujući od ponovnog uspona Donalda Trumpa, njegovog potencijalnog republikanskog protivnika na predsjedničkim izborima 2024, prenosi Anadolu.

Obama je tokom privatnog ručka s Bidenom u Bijeloj kući izrazio zabrinutost zbog potencijalnog političkog uspona bivšeg predsjednika Trumpa, navodi se u izvještaju Wall Street Journala (WSJ) objavljenom u subotu, pozivajući se na informacije triju osoba upoznatih s razgovorima.

Obama je predložio Bidenovim savjetnicima da bi kampanja trebala poboljšati svoju organizacijsku strukturu slanjem više donositelja odluka u sjedište u Delaveru ili davanjem postojećem osoblju kampanje ovlasti da donose odluke bez prethodnog odobrenja Bijele kuće, navodi WSJ.

U izvještaju se konkretno ne spominju pojedinci koje je Obama predložio, ali je spomenuo Davida Plouffea, njegovog menadžera kampanje iz 2008. godine, kao primjer stratega koji bi mogao pomoći Bidenu.
Tokom kampanje 2020. Obama je aktivno podržavao Bidena kreirajući video zapise u kojima ga podržava i organizirajući događaje širom zemlje.

Izbori u SAD su u utorak, 5. novembra ove godine.

Izvor vijesti: haber.ba