OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE KUHARA

Nakon što su ranija ispitivanja potreba tržišta potvrdila da ugostiteljima i hotelijerima u USK nedostaje kuhara, PLOD centar sa svojim partnerima objavio je javni poziv za stručno osposobljavanje nezaposlenih osoba za ovo zanimanje.

Kako je navedeno u javnom pozivu, obuka je besplatna i trajat će tri mjeseca. Pravo učešća imaju osobe straije od 18 godina koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih. Prednost će imati mladi do 30 godina starosti, osobe starije od 45 godine, žene, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne ponoći te svi drugi pripadnici osjetljivih grupa koji su trenutno bez zaposlenja.

Svi zainteresirani svoje prijave mogu dostaviti putem e-mail adrese MSŠ „Safet Krupić“, u šalter

sali Grada Bosanska Krupa, Grada Bihaća ili Službe za zapošljavanje USK. Poziv ostaje otvoren do popunjavanja svih 20 mjesta, koliko je predviđeno projektom. Obuka počinje u januaru naredne godine. Važno je napomenuti da će svim polaznicima biti sufinansirani troškovi prehrane, osiguranja i prijevoza za one koji su od mjesta održavanja obuke udaljeni više od pet kilometara.

Obuka za stručno osposobljavanje za posao kuhara dio je projekta „Aktivacija i integracije nezaposlenih osoba na tržištu rada u Unsko sanskom kantonu“. Implementira ga Grad Bosanska Krupa u suradnji sa partnerima: Grad Bihać, Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Centar Bihać, JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“, Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ te nekolicinom preduzeća.