Ocu troje djece Ramizu Javorašu potrebna pomoć: Srce mi se gasi

U zadnjih sedam dana mi se stanje pogoršalo i voda mi dolazi nenormalno u pluća, rekao je Javoraš za “Avaz”

 

Ramiz Javoraš, otac troje djece, svoju bitku vodi već godinama, a uslove za transplataciju srca nema. U Bosni i Hercegovini mu ne mogu pomoći, a jedina opcija je odlazak ili u Hrvatsku ili u Njemačku.

 

– Ja srce ne mogu da dobijem. Uz pomoć građana i njihove pomoći, ugrađen mi je ICD defibrilator, jer država to nije htjela da plati. To su mi morali ugraditi, jer sam preživio kliničku smrt, da me čuva u životu, dok se ne bi našlo neko rješenje. Međutim, rješenja nema – rekao je Javoraš kroz suze, za portal „Avaza“.

 

Dodao je da jedino van države može dobiti neku pomoć u vidu terapije.

 

– U zadnjih sedam dana mi se stanje pogoršalo i voda mi dolazi nenormalno u pluća. Zadnji nalaz pokazuje sve. Srce mi se polako gasi. Jednostavno ne postoji rješenje – izjavio je Javoraš.

 

Bez zaposlenja

Javoraš je prošle godine išao u Tursku gdje je uradio pretrage.

 

– Imam primanja 246 KM kao stopostotni invalid. Mjesečna terapija mi je blizu 1.000 KM, a ja imam troje male djece. Niti ja radim, niti supruga. Meni treba pomoć od ljudi, da imam za terapiju, a ja nemam nikakvog rješenja – tvrdi Javoraš.

 

Ranije je za portal „Avaza“, Javoraš kazao da BiH nije članica eurotransplanta i srce u našoj državi ne može dobiti. Ističe da s obzirom da ima djecu i porodicu za koju se borio, on se kako kaže, sve vrijeme sikirao.

 

Klinička smrt

– U januaru sam doživio kliničku smrt . Srce mi je stalo, reanimiran sam u Centru za srce kod Mirsada Kacile. Ustanovili su da mi je potreban ICD defibrilator koji bi me držao u životu dok srce ne dobijem. Uz pomoć dobrih ljudi i za to mi je prikupljen novac, jer država nije htjela da snosi troškove, 20.000 sam platio tu operaciju. Pokušavao sam to srce da dobijem, obraćao sam se preko „Pomozi.ba“, putem svega. Međutim, nikakve opcije nemam, osim da ja snosim troškove, da idem za Hrvatsku ili Njemačku – rekao je ranije Javoraš.

 

Uplate i kontakt

Za uplate iz Bosne i Hercegovine je ovaj transakcijski broj računa: 1413101310412247, Ramiz Javoraš BBI banka.