OGLASILO SE MINISTARSTVO: JE LI MOGUĆE PROGLAŠAVANJE NERADNIH DANA U VEZI S IZBORIMA U DRUGIM DRŽAVAMA?

Da ne bi o tome pretjerano raspravljali, Hrvati Bosne i Hercegovine nisu dijaspora, oni su jednakopravan konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini-rekao je Čović, prema YouTube kanalu HDZ-a.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom velikog interesovanja medija, obavijestilo je danas javnost da prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće – saopćeno je iz tog ministarstva.

Sa aspekta nadležnosti ovog ministarstva, ističemo da se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj: 13/94), u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao federalni zakon primjenjuje Zakon o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj: 6/73). U skladu s navedenim, u Federaciji Bosne i Hercegovine se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada – Prvi maj. Osim navedenoga, u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi su i Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95). Što se tiče odredbi iz Zakona o radu, odredbom člana 54. stav 3. Zakona o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16, 89/18 i 44/22), propisano je da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće, odnosno plaćeno odsustvo. Shodno navedenom, a s obzirom da je pravo na korištenje spomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da bi se isto moglo koristiti u periodu kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji – navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

S obzirom na to da o pravima i obavezama radnika iz radnog odnosa odlučuje poslodavac, Ministarstvo smatra da bi radnik i u slučaju namjere korištenja spomenute vrste odsustva bio u obavezi da na vrijeme informiše poslodavca.

Naime, praznici i po njima temeljeni neradni dani u Federaciji BiH određuju se shodno navednim zakonskim propisima, a s obzirom na to da u propisima nema predviđene odredbe o neradnim danima za dane izbora, odluke o proglašenju praznika po tom osnovu nisu u skladu s postojećim pravnim okvirom FBiH. Stoga, svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima – izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. prenosi Hayat

Izvor vijesti: haber.ba