Patriotizam:Ali smo pomogli SNSD-u da pobjedi u Srebrenici 

“Netačna je informacija da su stranka NES i SBiH stranke koje su ispale iz vlasti samo zbog toga što su bile principijelne i fol patriotske. Radi se o strankama koje su pokušale iskoristiti situaciju i uzeti što veći dio kolača u Federalnoj vladi zajedno sa strankama HDZ 1990, Hrvatskom nacionalnim pomakom i Hrvatskom republikanskom strankom. Ove stranke sa hrvatskim predznakom zajedno imaju pet zastupnika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, pri čemu HDZ 1990 ima 3, HNP ima 1, a HRS također ima jednog zastupnika.

 

Problem za NES i Stranku za BiH nastaje kad naivno steknu uvjerenje da će ove stranke s hrvatskim predznakom pristati na njihovu ponudu da preuzmu 6 ministarstava koja pripadaju Hrvatima. NES i SBiH su naivno krenuli u kombinaciji sa SDA i strankom DF (Demokratskom frontom) kako bi skupili većinu od 50-51 ili više zastupnika u Predstavničkom domu Federacije BiH. No, visoki predstavnik Kristijan Schmit donio je odluku kojom se otključava proces formiranja vlade Federacije, što je bio trenutak u kojem su NES i SBiH pokušali prevariti HDZ i trojku neuspjelim pokušajem kupovine i preuzimanja zastupnika Kenana Uzunovića iz BHI Kasumović Fuada. Međutim, HDZ i trojka, uključujući i zastupnike Ramu Isaka i Kenana Uzunovića, ostali su vjerni svom savezu, osiguravši tako 51 glas, više nego dovoljno da se izbace NES, SBiH, DF i SDA iz igre. Jedan zastupnik iz Hrvatske republikanske stranke, koji je navodno imao dogovor s NES-om, također je izbačen.

 

NES i SBiH su, kada su shvatili da su ispali iz vlade Federacije, uložili napore da se putem svojih veza i lobista vrate u igru, ali su bili iznenađeni kada su shvatili da su za njih vrata Vlade Federacije BiH trajno zatvorena.

Bakir Izetbegović je saznao za ponovni pokušaj prevarnih radnji NES-a i SBiH kako bi ponovo pribjegli u Osmorku”te im je žestoko zamjerio ali navodno čeka svoj trenutak. To je razlog zašto se NES i njegov predsjednik Nermin Ogrešević, kao i SBiH i njen predsjednik Semir Efendić, svakodnevno svojim populističkim izjavama protiv trojke dokazuju Bakiru Izetbegoviću kako ih ne bi i on pustio niz vodu u USK i Tuzlanskom Kantonu, trajno ih uništio ti potezom i vratio ih definitivno na lokalnu razinu dvije općine u BiH – Cazin i Novi Grad.

 

Njihove tvrdnje da su iz principa odustali od pozicija u vladi Federacije su licemjerne laži kojima samo ponižavaju građane.

 

“Strah NES-a nastaje otvaranjem SKY aplikacije od strane tužilaštva i SIPE i hapšenjem zamjenika Nermina Ogreševića drugog čovjeka NES- Ibrahima Hadžibajrića potpredsjednika NES stranke i načelnika općine Stari Grad u Sarajevu zbog povezanosti sa kriminalnim klanovima i pljačke državnog novca. Iz pravosudnih izvora se već nazire informacija da su tu istu aplikaciju posjedovali i pojedini visokopozicionirani političari u USK, upravo iz stranke NES”.

 

Što se SBiH-tiče kada uzmemo u obzir da je povjerenik za USK stranke za Bosnu i Hercegovinu imenovan po nalogu Efendića Hamdija Lipovača poznat po koruptivnim djelima i nosilac pravoslavnog ordena “Sveti Sava”, koji je dobio od Hrizostoma, istog onog koji je činio ratne molitve Škorpionima koji su činili zločine u Drinskoj kotlini i Srebrenici, čitatelji sami mogu zaključiti o stepenu patriotizma i koliko se Semiru Efendiću i SBiH-u može vjerovati kad je bošnjački patriotizam u pitanju, pogotovo ako mu se stranka svakim danom sve više raspada čestiti bošnjaci bježe iz ove stranke nako ovakvih spoznaja.

Također, ako uzmemo u obzir da je NES stranka nastala prelaskom rukovodstva iz Asda i samim tim identična Asda stranci koja je takođe davala svoje biračke odbore Asda Dodikovom SNSD-u i pomagala SNSD-u u Srebrenici da prevare i opljačkaju bošnjačke glasove te dovedu Mladena Gruičića, također iz SNSD-a, na vlast, o čemu je javno svjedočio Ćamil Duraković, postavlja se pitanje gdje ova stranka pronalazi poveznicu s patriotizmom, ako su svi dosadašnji potezi, uključujući dovođenje privatnog fakulteta iz Brčkog, uglavnom povezani s izdajom, uništavanjem i prodajom Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.”

 

Pisao:Fikro Bosnić