Pilav: Jedan od klastera je i tematska sjednica Vlade FBiH održana 16. marta

Na klinici Podhrastovi nalaze se tri pacijentice, koje su stabilnog stanja i afebrilne

Na današnjoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS-a predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a Aida Pilav kazala je da je do danas u podne potvrđeno 18 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u KS-u. Urađeno je 205 testiranja, od čega tokom vikenda 34, uključujući i studente iz BiH koji su došli iz Italije i svi su negativni. Navela je da je u samoizolaciji 1.880 naših sugrađana, a 868 je izašlo iz samoizolcije. Kazala je da je u KS-u trenutno devet klastera.

– Kada su u pitanju klasteri, oni se najvećim dijelom vežu sa slučaj Konjic. To je bio prvi klaster i tada se krenulo u praćenje prve i druge grupe kontakata. Klaster vezan za održani sastanak sredinom marta je na neki način vezan za pozitivne slučajeve iz Konjica. Taj sastanak je održan 16. marta i radi se o tematskoj sjednici Vlade FBiH. Sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod epidemiološkim nadzorom. Jedan od klastera je i privatna agencija u kojoj je radila preminula sugrađanka. Svi ljudi koji su bili s njom u kontaktu su pod nadzorom. Njenoj porodici je izrečena mjera kućne izolacije, a izvršeno je i testiranje. Svi članovi osim kćerke su negativni, kazala je Pilav.

Pilav ističe da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo trenutno pod nadzorom i da testova ima dovoljno.

– Na klinici Podhrastovi nalaze se tri pacijentice, koje su stabilnog stanja i afebrilne, dodala je Pilav.

Komandantica Štaba civilne zaštite KS-a Nihada Glamoč podsjetila je na aktivnosti štaba u protekla 24 sata. Kazala je da je jučer štab donio dvije naredne, jedna se tiče zabrane javnih i privatnih okupljanja sa više od 20 osoba, a druga je naredba Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” da izvrši procjenu i angažira dodatne laboratorijske resurse sa svim potrebnim materijalnim, tehničkim i ljudskim kapacitetima.

– Jedna od aktivnosti koju smo najavljivali, a koja je počela danas, je obilazak starijih preko 65 godina i podjela lijekova i ostalih potrepština. Na ovom poslu angažovano je 95 volontera Crvenog križa i sekretari mjesnih zajednica. Dezinfekcija ulaza u stambenim zgradama je pri kraju i u naredna dva dana bi trebala biti završena. Također, u toku je nabavka dezinfekcionih sredstava, zaštitne opreme, kao i nabavka hrane za ugrožene građane Vogošće koja će u ovih nekoliko dana biti distribuirana, kazala je Glamoč.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba