Po krivičnom zakonu FBiH za oduzimanje službenog pečata kazna zatvora do 3 godine?

Predsjedavajućem Općinskog vijeća onemogućen je pristup pečatu od strane kćerke načelnika Velike Kladuše Edine Abdić Pleho, koja usput nema nikakve veze sa organom uprave, što je nezabilježeno u novijoj historiji BiH.

Povodom ovog skandaloznog događaja održana je i pres konferencija od strane klubova koji su do jučer bili opozicija zajedno sa predsjedavajućim vijeća.

Policija je uzela izjave vezano za ovaj slučaj i po dužnosti bi trebali da su informirali Tužilaštvo USK, ali u svakom slučaju kako neslužbeno saznajemo za dodatnu krivičnu prijavu angažovan je i advokat.

Ovo je rezultiralo sinoćnjom akcijom u kojoj je privedena Abdić Pleho, saslušana i puštena na slobodu, suprotno tvrdnjama Laburističke stranke i njene sestre Elvire Abdić Jelenović, kako je Edina Abdić Pleho lišena slobode suprotno zakonima i Ustavu BiH. Informaciju da Edina Abdić Pleho nije lišena slobode, potvrdio je i MUP USK.

Sukladno članu 367. krivičnog zakona FBiH, za oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa propisana kazna zatvora do tri godine.

Član 367. krivičnog zakona FBiH glasi:

Ko protupravno oduzme, sakrije, uništi, ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, knjigu, spis ili ispravu institucije u Federaciji ili druge pravne osobe koja vrši javna ovlašćenja ili se kod njih nalazi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

The post Po krivičnom zakonu FBiH za oduzimanje službenog pečata kazna zatvora do 3 godine? appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba