Ministar Šeranić: U RS-u 24 novooboljele osobe od Covid-19, preminula i sedma žrtva koronavirusa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a saopštio je da se smanjuje broj osoba pod zdravstvenim nadzorom, a povećava se broj osoba koje su izašle iz zdravstvenog nadzora

U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti UKC RS od posljedica Covid-19 preminuo je muškarac starije životne dobi iz Bijeljine. On je imao više hroničnih udruženih oboljenja, a na Klinici je liječen od 31. marta. Ovo je sedma žrtva virusa korona u RS-u.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić je obavijestio da je testirano 316 uzoraka i da je 25 novih osoba koje su pozitivne na koronavirus. Iz Banje Luke je 14 osoba, iz Šipova šest, iz Laktaša tri i po jedna iz Ribnika i Teslića.

– Od ovog broja oboljelih je 16 muškaraca i devet žena. Kada je u pitanju struktura samih kontakata 21 osoba je iz samog kontakta sa pozitivnom osobom ili iz porodičnog žarišta, dok četiri osobe nisu navele direktno kontakt sa pozitivnom osobom i uslijedit će epidemiološka istraga, naveo je Šeranić.

VEZANI TEKST

U Kliničkom centru RS trenutno je 89 pacijenata. Broj oporavljenih je 22.

Što se tiče ostalih bolnica na liječenju u Gradiški i Prijedoru je po jedan pacijent, tri su u Doboju i u Bijeljini dvije.

Šeranić je naglasio da se smanjuje broj osoba pod zdravstvenim nadzorom, a povećava se broj osoba koje su izašle iz zdravstvenog nadzora, ali koje su i dalje dužne da se pridržavaju preporuka.

– Iz izolacije je izašlo 12 170 osoba je izašlo iz zdravstvenog nadzora, kazao je.

Istovremeno je naglasio su okupljanja zabranjena i u seoskim područjima.

“Imamo situacije da u seoskim područjima ljudi ne odlaze jedni drugima kući, nego se okupljaju u dvorištima. To se mora izbjegavati, jer upravo su nam to pojedina žarišta. Imamo pacijenata preko 80 godina koji dolaze iz tih žarišta”, naglasio je Šeranić.

Ukupan broj oboljelih u RS-u je 299.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba