PoMAK: Prijedlog gradonačelniku Bihaća da obustavi izvršenje budžeta Grada Bihaća i pripremi rebalans sa mjerama za pomoć privredi

Kriza u kojoj se našla domaća privreda zbog korona (COVID-19) virusa, odnosno ograničavanja rada i kretanja, ugrozila je poslovanje mnogih preduzeća u BiH, posebno djelatnost turizma, ugostiteljstva, obrtništva i proizvodno-prerađivačke industrije. Indirektno, utjecajem krize obuhvaćeno je zasigurno daleko više privrednih subjekata čiji broj u ovom momentu nije lako ustanoviti.

Mnogi privredni subjekti zbog zabrane rada neće biti u prilici nastaviti plaćanje obaveza prema državi i radnicima. Veliki broj poslodavaca najavljuje otpuštanje radnika, a procjene govore o čak 50.000 radnika, što je oko 10% ukupnog broja zaposlenih u FBiH. Smatramo da su u vrijeme pandemije izazvane korona virusom (COVID-19) radna mjesta jednako bitna koliko i zdravlje ljudi te da pravovremena reakcija vlasti na svim nivoima unutra Bosne i Hercegovine ne smije izostati.

Ukoliko dođe do navedenog scenarija, to bi značilo u prosjeku 10% manje prikupljenih doprinosa, kao i manju potrošnju, a takav slijed događaja značajno će se odraziti i na punjenje budžeta na svim nivoima u Bosni Hercegovini, što je već primjetno.

Slijedom navednog pozivamo gradonačelnika Bihaća gospodina Šuhreta Fazlića da pod hitno iskoristi zakonsku mogućnost i u skladu sa članom 22. Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog promjene privrednih kretanja izazvanih krizom uzrokovanom korona virusom, odnosno zbog evidentnog smanjenja budžetskih prihoda, donese Odluku o obustavljanju izvršavanja svih rashoda – izdataka u trajanju do 45 dana. Primjenom te Odluke Grad može zaustaviti preuzimanje novih obaveza za projekte koji u ovom momentu nisu prioritetni te tražiti produženje ugovorenih rokova plaćanja postojećih obaveza poput kredita.

Na taj način zaustavit će se stvaranje novih rashoda koji nisu urgentne prirode i stvoriti prostor za finansijsku konsolidaciju, odnosno pripremu rebalansa Budžeta Grada Bihaća koji će u pravi plan staviti mjere iz nadležnosti lokalnog nivoa i preusmjeriti sredstva za pomoć privredi.

Smatramo da je neophodno formirati radnu grupu sastavljenu od ekonomskih stručnjaka i predstavnika privrede, a koja bi u najkraćem roku predložila detaljno razrađene mjere i poticaje iz nadležnosti Grada u cilju pomoći privrednicima, obrtnicima i ugostiteljima sa područja Grada Bihaća da zadrže likvidnost i radna mjesta.

The post PoMAK: Prijedlog gradonačelniku Bihaća da obustavi izvršenje budžeta Grada Bihaća i pripremi rebalans sa mjerama za pomoć privredi appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba