POTENCIJALNI PROBLEM! Hoće li Krizni štab FBiH izolirati Veliku Kladušu?

U poslijepodnevnim satima zasjedao je Kantonalni štab civilne zaštite. Odobreno je izdvajanje 363.000 KM posebnih sredstava za provođenje preventivnih mjera zaštite od širenja koronavirusa. 

„ Uoči nove godine nabavljen je aparat za testiranje na sezonsku gripu u prvom redu zbog povećanog broja migranata na ovom području. Aparat je na Odjelu za mikrobiologiju i postoji mogućnost njegove nadogradnje, kako bi se moglo vršiti testitanje na koronavirus. Ovaj dodatak bi od 1. aprila trebao biti tržištu. To nam je potvrdio dobavljač kojem ćemo već sutra poslati rezervaciju narudžbe. U tu svrhu smo izdvojili 175.000 KM.“ kazao je Dževad Livaković, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Naređena je organizacija općinskih i gradskih štabova civilne zaštite, a svi koji ne budu postupili po naredbi podliježu sankcijama, kaže Mustafa Ružnić, komandant Štaba i premijer Kantona.

„U tom smislu problem je za sada evidentan samo u Velikoj Kladuši, općini u kojoj još uvijek nije uspostavljena ova struktura. Hoćemo li morati tražiti od Federalnog kriznog štaba da izolira Veliku Kladušu“, naglasio je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Ukoliko zdravstvene ustanove iskažu potrebu za angažmanom nezaposlenog medicinskog osoblja, svršenih učenika medicinskih škola i studenata Fakulteta zdravstvenih studija Ministarstvo zdravstva će sprovesti javni poziv. Za sada nije bilo takvih zahtjeva, istaknuto je na sjednici. Kada je u pitanju uvođenje policijskog sata, komesar Mujo Koričić je naglasio da će policija primijeniti represivne mjere prema svima koji ne budu poštovali zabranu kretanja.

Izvor: usn.co.ba