Vlada FBiH izdvojila novac za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

Na pres-konferenciji o situaciji u vezi pandemijom koronavirusa govorili su premijer FBiH Fadil Novalić, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak i ministar zdravstva Goran Čerkez.

Premije Novalić je kazao da je prvi dan zabrane kretanja na području Federacije BiH protekao veoma dobro, a trenutno se usaglašava uredba za one koji ne poštuju naredbe nadležnih organa naročito onih koji ne poštuju rješenja o izolaciji.

– Zabranu kretanja sinoć su prekršila samo tri građanina, ali oko 60 osoba koji su u izolaciji ne poštuju to rješenje i zato smo odlučili da sutra, a možda i večeras donesemo uredbu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe – dodao je Novalić.

Kako je naglasio Vlada Federacije BiH užurbano radi na rebalansu budžeta koji bi bio usmjeren na borbu protiv koronavirusa.

Podsjetio je da je danas odlukom Vlade putem BH Telecoma izdvojeno po 200.000 KM za opće kantonalne bolnice Zenica, Bihać, Goražde, Travnik i Konjic, a ranije je izdvojeno 2,5 miliona KM za medicinske ustanove sa civilne zaštite i 30 miliona iz budžeta.

Izvor: usn.co.ba