Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa u Tuzlanskom kantonu

Prva dva slučaja zaraze koronavirusom večeras su potvrđena i u Tuzlanskom kantonu, a SARS-CoV-2 prisutan je kod jedne osobe iz Tuzle i jedne iz Lukavca, saznaje Klix.ba.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Kantonalnog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, pozitivan test prisustva koronavirusa utvrđen je kod osoba iz Tuzle i Lukavca.

Zaražene osobe će biti smještene u izolatorij koji se nalazi u krugu Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići, a kako nam je potvrđeno, trenutno se nad njima vrši epidemiološka obrada.

Tokom ovog petka na koronavirus u Zavodu za mirkobiologiju UKC-a Tuzla testirane su 22 osobe, od toga je kod njih 20 rezultat bio negativan, dok je kod dvije utvrđena zaraza koronavirusom.

Blizu pet hiljada građana trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji na području Tuzlanskog kantona, a sanitarni inspektor uz asistenciju službenika Uprave policije MUP-a TK vrši provjeru pridržavanja izrečene epidemiološke mjere.

S ciljem sprečavanja prodora koronavirusa u zdravstveni sistem velike mjere opreza poduzeli su nadležni u Tuzlanskom kantonu. Poseban režim rada je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, ali i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama koje djeluju u ovom kantonu.

Do sada su umrle četiri osobe, a situacija po gradovima u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o broju zaraženih, je sljedeća:

Banja Luka – 103, Konjic – 20, Sarajevo – 10, Mostar – 10, Laktaši – 10, Široki Brijeg – 9, Kozarska Dubica – 8, Teslić – 5, Bihać – 5, Goražde – 5, Zenica – 4, Prnjavor – 4, Grude – 4, Bijeljina – 4, Bosanska Gradiška – 3, Čelinac – 3, Modriča – 3, Kneževo – 3, Brčko – 2, Tešanj – 2, Bosanski Brod – 2, Prijedor – 2, Čitluk – 1, Derventa – 1, Kotor Varoš – 1, Novi Travnik – 1, Breza – 1, Orašje – 1, Visoko – 1, Srbac – 1, Bosanska Krupa – 1, Ribnik – 1, Doboj – 1, Tuzla – 1 i Lukavac – 1.

The post Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa u Tuzlanskom kantonu appeared first on usn.ba.