Poznato kada će penzioneri saznati koliko će im biti uvećana penzija

Penzioneri u Federaciji BiH će za desetak dana saznati koliki će biti stvarni procent uvećanja njihovih primanja po osnovu redovnog usklađivanja koje se svake godine vrši 15. aprila. Podsjetimo, zbog teškog materijalnog položaja penzionera njihova primanja su upravo po osnovu redovnog usklađivanja akontativno uvećana od 1. januara za pet posto, piše Avaz.

Koliko će tačno iznositi procent usklađivanja, trebalo bi biti poznato 31. marta, kada Federalni zavod za statistiku objavi konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Prema dosadašnjim pokazateljima i projekcijama, penzije bi u ovoj godini trebale biti uvećane između šest i sedam posto. Ako procent usklađivanja bude šest posto, najniža penzija, umjesto sadašnjih 565, bit će 570 KM, odnosno, u slučaju postotka sedam, skoro 576 KM. Nešto veći iznos u odnosu na sadašnje penzioneri će na svojim računima dobiti u maju, kada će im biti isplaćena i razlika za prethodne mjesece.

Iako je riječ o uvećanju, ipak, uz činjenicu da ove godine neće biti moguće vanredno usklađivanje penzija, većina ove populacije nema dovoljno sredstava ni za puko preživljavanje.

Trenutni model usklađivanja koji se veže uz BDP i indeks potrošačkih cijena, koji se izračunava na osnovu reprezentativne liste od 600 proizvoda, među kojima su i luksuzni, nikako penzionerima ne ide naruku.

Stoga su u Savezu udruženja penzionera FBiH odlučni da pokrenu inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PIO, odnosno članova 79. i 80., koji se odnose na redovno i vanredno usklađivanje, kao i 81., prema kojem Vlada FBiH može utvrditi uvećanje iznosa najniže penzije, ali koje se, također, vezuje uz stopu rasta realnog BDP-a.

– Svim silama ćemo se truditi da liberaliziramo način usklađivanja penzija i da prosječna plaća zapravo bude orijentir, onako kako su to uradile brojne zemlje u našem okruženju – rekao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Zanimljivo je da se u RS penzije ne usklađuju kao u FBiH. U manjem bh. entitetu penzije se usklađuju 1. januara prema procentu koji predstavlja polovinu zbira procenta promjene prosječne neto plaće i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u RS u prethodnoj godini.

Izvor vijesti: haber.ba