Presuda o ilegalnom zatvoru u BiH je pravomoćna, stižu iz Amnesty Internationala

Predstavnici Amnesty International, nevladine organizacija koja na globalnom nivou poduzima akcije u cilju zaštite i unapređenja ljudskih prava, stižu u narednih nekoliko dana u BiH, saznaje Fokus.ba.

Kako saznajemo, u fokusu interesovanja im je slučaj „kamp Lipa“ tako da će oni boraviti u Krajini odnosno u Bihaću. Riječ je o migrantskom kampu, preciznije zatvoru u kampu, za kojeg je prošle godine izrečena sudska presuda u Beču u kojoj je ustanovljeno da je ilegalan.

Austrijski Gvantanamo

Riječ je o svojevrsnom zatvoru izgrađenom u izbjegličkom kampu na Lipi nedaleko od Bihaća, a koji je bio projekat Internacionalne organizacije za migracionu politiku (ICMPD). Projekat je zaustavljen prije godinu dana, a do današnjeg dana nema pravnu osnovu niti građevinsku dozvolu.

Zahvaljujući pravnoj borbi organizacije SOS Balkanroute Bečki trgovački sud je odbacio sve optužbe graditelja zatvora ICMPD-a protiv SOS-a. Fokus saznaje da je presuda u međuvremenu postala i pravomoćna. 

Iako su iz ICMPD-a najavljivali da će „ići kroz sve instance“ i uložiti žalbu na presudu, ipak su za sada odustali od daljnje borbe putem SLAPP tužbe protiv nevladine organizacije SOS Balkanorute.

Novac poreznih obveznika

S druge strane Rosandić i SOS Balkanroute u Austriji su nagrađeni nagradom nazvanom po uglednom austrijskom logorašu i antifašističkom borcu Ferdinandu Bergeru. Cijeli slučaj potresao je austrijsku javnost, s obzirom na to da je s potvrđenih 1,1 miliona eura novca austrijskih poreznih obveznika sagrađena sam kamp Lipa. Nakon što je manji koalicijski partner u vladi, Zelena stranka, pokrenula istragu u kojoj su došli do istih zaključaka kao i SOS Balkanroute, sada se temom želi baviti i Amnesty International Austria.